Hristo Stoichkov vid Champions League-finalen i våras. Tottenhamspelarna Harry Kane och Hugo Lloris är förtjusta i att prata med legendaren. Foto: Bildbyrån.

Stoitjkov upprörd efter läktarrasismen: ”Förbjud fans på arenorna”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England avbröts flera gånger på grund av att publiken skrek rasistiska glåpord mot bortalagets svarta spelare. Nu bekräftar landets regering att sex personer gripits, enligt BBC.

Utöver de gripna är dessutom är nio personer identifierade, varav efterlysta.

Den förre storstjärnan Hristo Stoitjkov blev djupt berörd av beteendet och uttalade sig ett studiosnack i en spansk tv-kanal där han bröt ihop och började grina.

EM-kval fotboll

– Jag uppmanar till att fans inte får tillträde till arenorna eller kanske ännu hårdare bestraffningar, säger den förre Barcelonastjärnan som hade en nyckelroll i det lag som 1994 förlorade bronsmatchen i VM mot Sverige.

Redan i går avgick ordföranden i det bulgariska fotbollsförbundet, Borislav Mihajlov, efter att landets premiärminuster Bojko Borisov uppmanat honom till det då förtroendet var förbrukat. Därefter har bulgarisk polis genomfört en razzia mot fotbollsförbundets kontor.

Nazihälsningar på läktaren

– Vi tolererar inte ett sådant beteende, säger Bulgariens inrikesminister.

Nu har även sex personer gripits misstänkta för att ha gjort rasistiska gester och nazistiska hälsningar under den berörda matchen.

Bulgariens inrikesdepartement bekräftar för nyhetsbyrån AP att så är fallet och att alla bevis som är insamlade nu kommer att överlämnas till åklagare.

En talesperson säger att man väntar sig fler gripande under dagen.

När England vann med 6-0 i Sofia ska även apljud ha riktats mot lagets svarta spelare. Matchen stoppades två gånger innan den kunde spelas klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet