Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ARKIV: Håkan Sjöstrand: ”En attack på svensk fotboll”

Sjöstrand: ”Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk fotboll tänker aldrig vika sig i kampen mot uppgjorda matcher. Det var budskapet från Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vid dagens presskonferens. – Det här handlar ytterst inte om en enskild match, det här är ju en attack på svensk fotboll. Mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, jag kan betona aldrig, att acceptera.

Sjöstrand inledde presskonferensen och betonade att det är viktigt att svensk fotboll visar kraft vid dessa tillfällen.

Vägrar vika sig

– Utgångspunkten för alla våra matcher är att de ska vara säkra och de ska avgöras på sportsliga grunder. Utifrån den informationen vi har fått nu så kan inte vi garantera att matchen som skulle ha spelats ikväll mellan IFK Göteborg och AIK är en säker match.

Generalsekreteraren var noga med att poängtera att svensk fotboll inte tänker vika sig mot matchfixning.

– Det här är också ett budskap till de som försöker förstöra vår fotboll, att vi numera också har strukturer och system som gör att vi kan börja agera innan något sånt här händer. En sak jag kan lova är att vi kommer att jaga er, vi kommer att jaga er så mycket vi kan. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och få bort er, för helt uppriktigt vi vill inte veta av er i svensk fotboll.

Vände sig till supportrarna

Så snart förbundet fick vetskap om att en AIK-spelare utsatts för hot startades en utredning. Där man kom fram till att ställa in matchen.

I sammanhanget vände sig Sjöstrand även till de båda lagens supportrar.

– Jag vill också i sammanhanget vända mig till alla AIK-are och IFK Göteborgare för ni framförallt har sett fram emot matchen i kväll. Jag vill verkligen beklaga att vi tvingades ställa in den, men vi gör det här också för er skull. Matcherna mellan er är en av säsongens absoluta höjdpunkter, det är två av våra finaste och största klubbar som möts, mycket traditon och mycket rivalitet som det ska vara och framförallt en spänning och ovisshet hur en match ska sluta, vem som ska vinna. Vi måste då försäkra oss om att matcherna verkligen avgörs på planen, för det är vad fotboll handlar om för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer