Goitom gör AIK:s gulddrömmar verkligare

Först straffsumpare.

Sedan frälsare.

Henok Goitom ordnade AIK-vinst i rekordderbyt – och gör gulddrömmarna allt tydligare.

AIK vann mot Hammarby i det som kallats ”superderbyt”, ettan mot tvåan i tabellen inför omgången. 1–0 till AIK som nu har sex poäng ner till nya tabelltvåan Norrköping och sju till Stockholmsrivalen.

Händelserik första halvlek

I första halvlek på Friends Arena bjöd på flera engagerade händelser. Under derbyts första minuter fick Hammarbys högerback Simon Sandberg ett jätteläge sedan han tagit sig in hela vägen i offensivt straffområde, skottet via stolpe och AIK-målvakten Oscar Linnérs höft. De grönvita skrek att bollen var över linjen, men hjälpande reprisbilder visade att valet att inte döma mål var rätt.

Sedan med en kvart spelad försvarade Bajens vänsterback Neto Borges klumpigt, drog ner Henok Goitom utan boll och AIK fick straff. Goitom tog själv hand om den, anfallaren försökte vänta ut Johan Wiland i bortakassen, men när han väl slog den så blev det en strumprullare precis utanför stolpen.

Goitom frälsare

I andra halvlek fortsatte kontrings- och försvarsstarka AIK att försvara sig lågt och rikta in sig på omställningar. Just det höll på att leda till ett öppningsmål när norrmannen Tarik Elyounoussi kom fri med en hammarbyare i ryggen, men Wiland räddade friläget.

Men när Elyounoussi sedan med kvarten kvar att spela fick sällskap av Goitom i en omställning, då gav det resultat för AIK. I en perfekt löpning mellan backarna sköt Goitom i steget, upp i nättaket och 1–0 till AIK.

Rekord för AIK

Dessförinnan hade Hammarby haft en nick i mål, men Nikola Djurdjic var offside.

Sista kvarten lyckades Solnalaget försvara sin ledning och vann Stockholmsderbyt, på tilläggstid ville Hammarby ha en straff efter att nick från Nikola Djurdjic misstänksamt tog på Per Karlssons hand.

Publiksiffran landade i 49 034 personer, ett ny rekordnotering för AIK, den tidigare låg på 43 713 personer som var på mötet med Göteborg den 26 oktober 2015. Det allsvenska rekordet är från 3 juni 1959 när 52 194 åskådare såg Blåvitt mot Örgryte.