Foto: Bildbyrån

Goitom hyllas inför AIK:s ödematch: ”Lysande på slutet”

Uppdaterad
Publicerad

AIK måste precis som i den förra kvalomgången vända ett 1-2-underläge på Friends Arena för att avancera i Champions League. Henok Goitom väntas spela en huvudroll igen, den här gången mot slovenska Maribor.

– Det är en formspelare som går från klarhet till klarhet. Efter en väldigt tveksam vår har han varit lysande på slutet. Jag tror att han kan leda AIK till avancemang, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

AIK släppte in ett mål i matchinledningen och fick i princip jaga en kvittering hela matchen. När Henok Goitom bredsidade in 1-1 dröjde det bara tio minuter innan man tappade markeringen på en hörna och åter fick finna sig i underläge. Allt innan halvtidspausen.

– Jag ger AIK stora chanser att vända detta efter att ha sett den första matchen. AIK är slarviga, i inledningen ger man bort det där 1-0-målet men inte minst på 2-1-målet som det är fruktansvärt dålig markering på, säger Daniel Nannskog.

AIK-spelarna var själva inne på att de hade gjorde långt ifrån sin bästa insats. Sebastian Larsson sa rätt ut att de gjorde en dålig match och lagkaptenen var inte mindre självkritisk.

– När vi gör 1-1 får man inte släppa in mål på en fast situation, speciellt när han får hoppa så fritt, sa Henok Goitom till Eurosport.

Större publik den här gången

Vid lunchtid under tisdagen hade 15 000 biljetter sålts till onsdagens match. Det lär bli betydligt fler än de dryga 11 000 som såg AIK vända underläget mot Ararat-Armenia för två veckor sedan.

– Man kan göra det med hjälp av hemmapubliken. Om man lagar en ordentlig fest och får ett riktigt tryck på Friends så tror jag verkligen att man kan vända det här och gå vinnande ur striden, säger Daniel Nannskog.

AIK-nyförvärven Felix Michel och Nabil Bahui är inte registrerade för spel i Europa. Förutom långtidsskadade Jesper Nyholm och Joel Ekstrand mönstrar AIK fullt lag.

AIK-Maribor har avspark 19.00.

UEFA Champions League

AIK logo

AIK

3 - 2

2-1 (Fulltid)

NK Maribor logo

NK Maribor

Friends Arena, Solna
Publik: 19179
Domare: Adrien Jaccottet

Fakta: Vägen till Champions League (TT)

+ AIK tog sig vidare till andra kvalrundan till Champions League efter totalt 4–3 mot Ararat-Armenia från Armenien.

+ I andra kvalrundan ligger AIK under med 1–2 mot slovenska Maribor, ett lag som slog ut isländska Valur med 5–0.

+ I en eventuell tredje omgång ställs AIK mot vinnaren mellan Bate Borisov (Vitryssland) och Rosenborg (Norge). AIK inleder då på hemmaplan. Speldagar är 6 och 13 augusti.

+ Skulle AIK förlora mot Maribor fortsätter dock Europaspelet, då i Europa Leagues tredje kvalomgång. AIK ställs då mot vinnaren i kvalmatchen mellan albanska Partizani och moldaviska Sheriff Tiraspol. AIK inleder då på bortaplan. Speldagar är 8 och 15 augusti.

+ Från och med den andra kvalomgången till herrarnas Champions League är kvalet indelat i två olika sektioner: ”Champions Path” för mindre europeiska mästarklubbar (däribland AIK), och ”League Path” för större klubbar som inte vunnit sin nationella liga. Högre rankade lag från större ligor ansluter senare i kvalet. Förlorande lag i CL-kvalet får chansen i kvalet till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Totalt ska sex lag, fyra från ”Champions Path” och två från ”League Path”, kvalificeras in till huvudturneringen dit 26 lag redan är direktkvalificerade.

Kvalomgång 1: 32 lag deltar, speldatum 9–10 juli och 16–17 juli.

Kvalomgång 2: 24 lag deltar, speldatum 23– 24 juli och 30–31 juli.

Kvalomgång 3: 20 lag deltar, speldatum 6–7 augusti och 13 augusti.

Playoff: 12 lag deltar, speldatum 20–21 augusti och 27–28 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.