Golfboll kastades mot Alexander Isak: ”Jag hörde rasistiska glåpord”

Uppdaterad
Publicerad

De rumänska supportrarna har varit i blåsväder under hösten, bland annat för rasism. I Sveriges segermatch borta mot Rumänien visade tv-bilderna när en golfboll kastades mot Alexander Isak från läktarhåll.

– Jag hörde rasistiska glåpord, men jag sa till domaren att han inte behövde bryta matchen. Man ska inte låta, förlåt, idioter få påverka en och få som de vill, säger Isak till SVT Sport.

Det var i slutskedet av matchen, när Sverige ledde med 2-0, som en golfboll kastades mot Alexander Isak samtidigt som rasistiska påhopp ska ha hörts från läktarhåll. Domaren, Daniele Orsato, valde att tillfälligt bryta matchen.

– Det är klart att det är tråkigt för stunden men vi var förbredda på att det skulle kunna hända. Det hände och det har hänt här tidigare och det är otroligt tråkigt. Men vad ska man göra, grabbarna visade ett fantastiskt stöd. Vi var här för att vinna matchen och vi gör det på ett bra sätt.

EM-kval fotboll

– Jag frågade domaren vad som hände och då sa han att det var rasism mot Isak och apljud. Det är tragiskt och tråkigt och man blir enormt ledsen och besviken. Sen händer det ett antal gånger till och domaren pratade med Isak för han ville bryta matchen, säger lagkapten Andreas Granqvist till SVT Sport och fortsätter:

– Isak tycker att det är så lite tid kvar så han vill fortsätta spela. Med tanke på hur ung han är och ändå vill fortsätta spela och fira med fansen efteråt så blir man stolt över honom. Men samtidigt är det fantastiskt ledsamt och irriterande hur det kan vara så här 2019, säger Granqvist.

”Jag sa att de inte behövde avbryta”

Isak berättar att han pratade med domaren.

– Jag frågade om han hörde, vilket han hade. Då sa han att han skulle avbryta matchen men de sa jag att de inte behövde. Det var lite rasistiska glåpord som inte ska förekomma, säger Isak.

Se intervjun med Isak om incidenten:

Efter matchen ställer sig spelarna bakom Isak.

– Det tar bort allt det roliga inom fotboll. Det är svårt att vara glad när något sådant här sker. Det viktiga var att vi gjorde något att man inte bara sopade det under mattan. Nu måste vi bara visa vårt stöd för de drabbade och få folk att förstå att rasismen inte borde få finnas här eller någonstans, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

– Det är otroligt tråkigt, oförståeligt och oförlåtligt. Det är absolut inte okej. Det är svårt att hitta orden, säger Berg.

Stödet från spelarna berör Isak.

– Det värmer och är otroligt fint att se alla grabbarna. Det betyder allt, säger Isak.

Se höjdpunkterna från Sveriges seger mot Rumänien:

EM-kval

Rumänien logo

Rumänien

0 - 2

Sverige logo

Sverige

Arena Nationala, Bukarest
Domare: Daniele Orsato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet