Göteborg bröt negativ trend: ”Ett kvitto på att vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg bröt den negativa trenden när laget besegrade formstarka Östersund med 2-1 på Gamla Ullevi. Östersund utan Saman Ghoddos på plan fick se Vajebah Sakor nicka in segermålet.

– En väldigt viktig seger efter den mentala käftsmällen vi åkte på förra helgen mot Sirius, säger Göteborgs tränare Poya Asbaghi till SVT Sport.

Göteborg tog tre välbehövliga poäng när laget vann hemma mot Östersund med 2-1. Därmed bröts Östersunds tio matcher långa förlustfria svit.

Det var till en början en tillknäppt tillställning där Göteborgs hemvändare Robin Söder blixtrade till – men utan att hitta rätt.

– Vi lyckades såra dem ganska bra. Vi fick ganska bra löp bakifrån och lyckas pressa ner deras backlinje ganska bra, säger Söder till SVT Sport.

I den 22:a matchminuten hände något riktigt ovanligt. Hörna för de blåvita. 22-årige Giorgi Kharaishvili fick iväg bollen som letade sig direkt in i mål. Ett mål som säkerligen diskuterades på Östersunds bänk.

– Han är fin, en jättefin högerfot och spelar med mycket energi. En kille som man behöver och som gör lite oväntade saker, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om Kharaishvili.

Östersund väntade inte länge med att replikera. Dennis Widgren satsade med ett distansskott och det fick bära eller brista. Och det bar hela vägen.

Göteborg kvitterade och för Widgren var det karriärens första allsvenska mål. Men frågan är om inte Erik Dahlin i hemmamålet borde ha agerat mer resolut då skottet gick mitt i mål.

En flygande Sakor

Östersund såg ut att vara det mer målsugna laget efter kvitteringen. Laget höll i bollen i långa sekvenser genom ett fint kortpassningsspel. Dessutom verkade Hosam Aiesh på retsamt bra spelhumör och utmanade återkommande på högerkanten.

Men i fotboll kan allt hända och istället var det Blåvitt som återtog ledningen. På övertid i den första halvleken fick hemmalaget frispark och målskytten Kharaishvili stegade fram och skickade iväg bollen. En välplacerad Vajebah Sakor hade bra häng i luften och nickade in 2-1. Decibelnivån höjdes i Göteborg.

Hemmalaget inledde andra halvleken på ett tryggt sätt. Det var tydligt att truppen gjorde sitt bästa för att täppa till hål och inte släppa in Östersund i matchen. Taktiken höll – men bara till en början.

Västkusten segrade

Spelet öppnades upp alltmer och Östersund skapade farligheter, många gånger med Aiesh i huvudrollen.

Men den hetaste chansen kom när matchens arbetshäst Kharaishvili störtade fram på vänsterkanten och med ett skickligt inspel hittade in till Söder som fick iväg ett godkänt avslut i straffområdet. Men Aly Keita var på tårna och såg till Göteborg inte utökade sin ledning.

Och några fler mål i matchen blev det inte.

IFK-tränaren Poya Asbaghi behövde en seger – och det fick han. Göteborg klättrade tack vare segern till tionde plats i den allsvenska tabellen.

– Det är otroligt glädjande att vi kan studsa tillbaka allihopa på det här sättet. Ett bra kvitto på att vi kan, säger Asbaghi till SVT Sport.

Allsvenskan

IFK Göteborg logo

IFK Göteborg

2 - 1

Östersunds FK logo

Östersunds FK

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 8114
Domare: Stefan Johannesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.