Arkitekten bakom ÖFK-succén: ”Fick ta de små spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

En klubb som gått från spillror – till en av allsvenskans hetaste.

Från division 2 till Europa på bara sex år.

SVT Sport har träffat allsvenskans populäraste tränare, Graham Potter, som berättar om vägen från en ogillad division 2-klubb till en av svensk fotbolls ständiga snackisar.

– Vi fick ta spelarna som kanske var för små eller inte starka nog, säger managern.

I C Mores spelarenkät inför säsongen fanns 19 frågor kopplat till spelare, tränare och lag. Här fick de svara på allt från vilka som vinner SM-guld till allsvenskans bästa nyförvärv.

Bara i en kategori tyckte mer än hälften av spelarna likadant.

Det var på frågan om vem som var allsvenskans bäste tränare.

54 procent svarade Graham Potter.

Spelarenkäten var egentligen bara en slutgiltig demonstration på att han bättre än andra läst av framtiden och uppfattat vilken fotboll som spelarna vill ha. Men hur har han tagit sig dit och vad har format hans idéer?

För SVT Sport berättar han om en spelarkarriär som format hans fotboll, hur allt motstånd i Östersund vände i en match, hur en spelare vände kritiken mot hans utländska värvningar – och hur Östersunds ”possession”-fotboll skapats.

Idéerna – en reaktion på spelarkarriären  

Första tränaruppdraget – en ogillad klubb i fjärdeligan  

Så skapade han allsvenskans mest bolltrillande lag  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.