Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grov rasism på italienska fotbollsläktare Foto: SVT / Bildbyrån

Grov rasism på italienska fotbollsläktare

Uppdaterad
Publicerad

Apljud mot svarta spelare på stadion. Skämt om bananer i tv-studion. Hat och hot från supportrar. Rasismen är sedan länge ett problem inom den italienska fotbollen och den kastar sin skugga över landets alla arenor.

En av dem som drabbats av grova rasistiska påhopp är Romas brasilianska spelare Jean Jesus.

– Jag blir ledsen över att en annan person som är en människa som jag dömer mig för min hudfärg, säger han till SVT Sport.

– Jag tror att vi är en enda ras, en mänsklig ras, inte en vit, en mörk, en gul, en röd, det viktiga är att vi alla är människor. Och vi måste respektera varandra.

Alessandra Bocci på italienska sporttidningen Gazzetta dello Sport menar att problemet med den utbredda rasismen på arenorna måste lösas.

– Jag minns för många år sen när Gullit föreslog att man skulle avbryta matcherna när sådana här saker hördes mot svarta spelare. Sen minns vi Boateng, som lämnade planen. Det är klart att det är ett problem måste lösas. Lega-förbundet jobbar för att göra det. Men det är en stor apparat, säger hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rasismen – en del av den italienska fotbollsvardagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer