Pep Guardiola. Foto: Bildbyrån

Guardiola: Vi går inte vidare utan fansens stöd

Publicerad

Manchester City måste vända ett 0-1-underläge mot Tottenham ikväll för att ta sig vidare till semifinal i Champions League. Men lagets tränare tror inte det går om inte fansen är med på tåget och stöttar dem hela vägen.
– Jag vill se att fansen vill att vi ska gå vidare, säger Guardiola, som är oroad över att inte biljetterna är slutsålda till hemmamötet på Etihad Stadium.

Guardiola uppmanade igår på en presskonferens sitt lags fans att skapa en högljudd stämning på matchen. Tränaren är ”mycket nyfiken” på hur mycket fansen verkligen vill att laget tar sig vidare.

– Jag vill se att de vill komma till semifinal, inte bara spelarna utan fansen också. Jag vill se det. Gör det för grabbarna, säger Guardiola.

– Spelarna kommer ha sämre perioder under matcherna  och då behövs fansens stöd. I det här läget kan vi inte gå vidare utan det stödet, konstaterar Guardiola, som säger sig vilja se åtminstonde samma stöd som fansen bjöd på i mötet med Liverpool i Premier League.

Bakgrunden till Guardiolas oro och uppmaning till fansen handlar om den besvikelse många City-fans känner över Uefa. De känner att laget förfördelats flera gånger av Uefa, att de förföljs av en grupp inom Uefa som vill klubben illa. Det handlar främst om att klubben anklagats för brott mot Financial Fair Play-reglerna.

Buar åt Uefa-hymnen

City fick 2014  böter på 49 miljoner  pund av Uefa för att ha brutit mot de ekonomiska regelverket inom Uefa och klubben är även nu föremål för en ny utredning. Men hatet mot Uefa inleddes redan 2011 när man tyckte att Porto kom för lindrigt undan (20 000 euro) när deras fans ropade rasistiska glåpord till lagets spelare Mario Balotelli.

Bara månader senare bötfälldes klubben med en större summa (30 000 euro) för att ha äntrat planen i mötet med Sporting Lissabon 30 sekunder för sent.

Fansen har sedan en lång tid tillbaks buat när Uefa-hymnen spelas i samband med Champions League-matcher. Och buandet har fortsatt även om ledare i föreningen, bland andra Pep Guardiola, uppmanat fansen att sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer