N'Golo Kante (till vänster) har en ”overklig” förmåga att läsa spelet och Kevin De Bruyne ”borde vara på bild i ett lexikon när man slår upp ordet fotbollsspelare”. SVT Sports expert Daniel Nannskogs favoritspelare i Champions League-finalen mellan Manchester City och Chelea. Foto: Bildbyrån/SVT

Nannskogs guide till CL-finalen: ”Kante overklig – De Bruyne har alla verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Manchester City vill skriva klubbhistoria med första Champions League-titeln.

Chelsea vill upprepa 2012 års överraskning och lyfta CL-bucklan efter tränarbyte mitt i säsongen.

Här är alla info och finalfakta ni behöver, och Daniel Nannskogs guide till klubblagssäsongens höjdpunkt.

När, var, hur?

Lördag 29 maj klockan 21.00 i Porto, Portugal, på Estadio do Dragao.

Tv

Matchen sänds på Viaplay.

Publik?

Ja. Totalt 16 500.

Nannskog tycker till

Favorit?

– Manchester City är favorit. Vann ligan och ligacupen på ett imponerande sätt och har övertygat i CL på väg till final. City har senaste åren fått värdefull rutin av CL-spel och lärt sig hur man behöver spela för att nå final. Man ska inte underskatta hungern City har för att vinna sin första CL-titel.

– Jag förväntar mig att Man City på sedvanligt sätt står för bollinnehavet och att Chelsea lägger sig lågt och slår om i giftiga omställningar.

Form?

– Formmässigt är det rätt jämnt. City har kunnat slå av lite på takten i PL eftersom titeln blev klar relativt tidigt, avslutade dock PL-säsongen med en väldigt övertygande 5-0 seger mot Everton. Chelsea avslutade PL med ett bottennapp mot Aston Villa (1-2), men har haft lysande form sedan Thomas Tuchel tog över och presterat en mycket bra fotboll i både PL och CL.

Vad talar för?

– Det som talar för Man City är just hungern att kunna bli historiskt och att man äntligen fått ordning på sitt försvarsspel. Det som talar för Chelsea är att man har tagit två segrar mot City under våren, den senaste för bara några veckor sedan. Och att man har ett enormt självförtroende sedan Tuchel tog över.

Defensiven?

– City har den här säsongen löst sina tidigare defensiva problem, mycket tack vare att man fått ihop ett extremt bra mittbackspar i John Stones och Ruben Dias, där sistnämnde har varit briljant. Man har hittat en bra balans på mittfältet med bland andra Ilkay Gündogan som hjälpt backlinjen på ett utmärkt sätt.

– Tuchel har sedan han kom in ändrat från fyrbackslinje till trebackslinje, ett genidrag. Evigt unge Thiago Silva styr sina backkollegor på ett imponerande vis. Har ju också en otrolig hjälp i defensiven av världens kanske bäste defensive mittfältare, N'Golo Kante.

Nyckelspelare?

– Kevin De Bruyne har alla verktyg för att kunna bli avgörande i finalen. Han har touchen, passningspelet, avsluten och inte minst drivet för att leda City till seger.

– I Chelsea är det väl dags för Timo Werner att tysta alla kritiker för sina missade målchanser under säsongen och kliva fram i finalen och visa att han egentligen är en målskytt av rang.

Favoritspelare?

– Fullkomligt älskar honom Kante. Bollvinnare, läser spelet på ett smått overkligt sätt, kan också bidra i offensiven vilket vi inte minst såg i semifinalen mot Real Madrid då han ofta bröt passningar och satte upp sina medspelare i fina lägen.

– I City är De Bruyne en spelare som jag myser av att se spela fotboll, mottagningarna, touchen, blicken för spelet, instick, perfekta vändningar av spelet, skottet. Slår du upp ordet fotbollspelare i ett lexikon så borde det vara en bild på De Bruyne.

KLIPP: Villarreal Europa League-mästare på 22:a straffen

Finalfakta

  • För första gången på 50 år möts Man City och Chelsea i en europeisk cupmatch. Senast var semifinalen i Cupvinnarcupen säsongen 70-71.
  • Manchester Citys första CL-final.
  • Chelsea har nått CL-final tre gånger (en seger, 2012). Samtliga gånger har klubben sparkat huvudtränaren mitt under säsongen.
  • Tredje gången CL-finalen är helengelsk. Nio klubbar från England har spelat final, fler än något annat land.
  • Inget av finallagen har släppt in mer än ett mål i någon CL-match under säsongen. Citys svit på 790 minuter utan insläppt mål är näst bäst genom tiderna i CL-sammanhang.
  • Thomas Tuchel förlorade förra årets final, då tränare för PSG.
  • Thiago Silva (Chelsea) och Ilkay Gündogan (Man City) är ensamma i båda lagens trupper att tidigare ha spelat en CL-final.
  • Chelsea har vunnit tre av fyra senaste mötena med City. Senast blev det 2-1 i ligan den 8 maj.
  • City har tidigare spelat två helengelska möten i CL och förlorat båda. Kvartsfinalen mot Liverpool 2017-2018 och kvartsfinalen mot Tottenham 2018-2019.
  • City är en seger från att tangera Real Madrids rekord på tolv segrar under en och samma CL-säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.