Mittfältaren Gustaf Svensson lämnar IFK Göteborg för kinesiska Guangzhou Foto: Guangzhou

Gustav Svensson klar för kinesiska Guangzhou

Publicerad

Nu är det klart. Gustav Svensson lämnar IFK Göteborg för kinesiska klubben Guangzhou. Mittfältaren har tecknat ett treårsavtal. ”Men jag lovar att komma tillbaka till Blåvitt för att avsluta karriären”, säger Svensson.

Direkt efter januariturnén i Abu Dhabi med svenska landslaget åkte Gustav Svensson till Kina för att slutförhandla, leta efter boende samt genomgå en läkarundersökning.

– Klart det är lite ledsamt att lämna IFK Göteborg, som är klubben i mitt hjärta och som jag lovar att återvända till en dag. Samtidigt är jag oerhört positivt överraskad av det jag upplevt under den här veckan. En mycket välskött klubb och en fin stad, säger Svensson till klubbens hemsida.

Svensson presenterades i dag

Redan före landslagsturnén kom uppgifter om att IFK Göteborg sålt mittfältaren till Guangzhou R&F FC. Något som då dementerades. Men i dag presenterades alltså Gustav Svensson av den kinesiska klubben. Den 28-årige mittfältaren återvänder till Sverige i slutet av veckan för att packa och sedan åka på träningsläger med sin nya klubb till Australien i februari. Därefter ansluter familjen till mångmiljonstaden Guangzhou.

– Alltid tråkigt att tappa så skickliga spelare. Samtidigt önskar vi stort lycka till, kommenterar sportchef Mats Gren.

Tränades tidigare av Svennis

Klubben, som tidigare tränats av Sven-Göran Eriksson, slutade på en 14:e plats i ligan förra säsongen. Nuvarande tränare är före detta landslagsspelaren Dragan Stojkovic från Serbien. Guangzhou har även gjort klart med brasilianaren Bruninho som lämnar danska FC Nordsjälland. Den kinesiska ligan startar i början av mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer