Häcken kör över AIK på hemmaplan

Stina Blackstenius Häcken körde över AIK på hemmaplan i damallsvenskan.

Efter 25 minuter i Göteborg stod det 5-0 till hemmalaget. När matchen var slut hade Häcken dubblat sin ledning.

Blackstenius gjorde tre av målen när Häcken vann med 10-0.

– Det är väldigt starkt av oss att inte nöja oss någonstans. Vi fortsätter från minut ett till tilläggstid, säger Stina Blackstenius i Sportbladets sändning.

AIK åkte västerut med förhoppningen att sno poäng av topplaget Häcken. Stina Blackstenius behövde inte ens tre minuter för att slå fast att det inte skulle bli enkelt. Då utnyttjade hon en medstuds i straffområdet och drog in sitt första mål för matchen.

En stund senare vände hon bort Emma Santamäki och placerade in sitt andra. Då hade lagen inte ens spelat i en kvart och AIK hade knappt fått bollen över mittlinjen.

De 208 göteborgare som trotsade sommarregnet och bänkade sig på Valhalla fick valuta för sina pengar. Om man gillar att se mål alltså.

Mardrömmen hade bara börjat för 18-åriga Serina Backmark som gjorde damallsvensk debut i AIK:s mål.

Samlade laget efter en kvart

AIK-spelarna bildade en ring på planen för att samla krafterna.

– Vi sa att vi skulle prioritera att hålla tätt i mitten, ligga närmare, tätare i rygg och aldrig släppa dem, sa lagkaptenen i paus.

Det hjälpte föga.

Och målvakten ska sannerligen inte ensam klandras för den totala försvarskollapsen. AIK är skadedrabbat och brandskattat. Det kanske förmildrar omständigheterna något.

Milica Mijatovic väggspelade med Blackstenius och lyfte upp sitt första damallsvenska mål i bortre krysset. Tre minuter senare fick hemmalaget en frispark strax utanför straffområdet.

Anna Csiki hade heller inte gjort mål den här säsongen. Nu tryckte hon in frisparken i målvaktens hörn.

Mijatovic gjorde fem minuter senare sitt andra mål efter att ha fått springa in ohotad från högerkanran och fick gnugga sig i ögonen när hon tittade upp mot resultattavlan. 5-0 efter 25 minuters spel.

Mål direkt efter paus

Man kan tänka sig att AIK:s halvtidssnack handlade om att hålla siffrorna nere.

– Det handlar om att spela för klubbmärket på bröstet. Vi ska ut och spela som att det står 0-0 och stå upp för klubbmärket och laget, sa AIK:s lagkapten Matilda Rosqvist i Sportbladets sändning i paus.

Det tog inte ens en minut in i andra halvlek innan den planen också gått i kras. AIK-försvaret missbedömde ett inlägg, bollen studsade ut till Lotta Ökvist som kunde trä in 6-0.

Elin Rubensson togs inte ut i den senaste landslagstruppen. Nu fick och dra på smilbanden lite efter att ha vinklat in Häckens sjunde mål med en välavvägd utsida.

Efter en timmes spel fullbordade Stina Blackstenius sitt hattrick. Fyra minuter senare klackade Johanna Rytting Kaneryd in smått osannolika 9-0.

Häcken drog ner på tempot något men skulle ändå upp på tvåsiffrigt innan de lade av. Dilja Zomers nickade in en hörna från Anna Csika i matchminut 76. Det blev tacksamt nog för AIK:s del matchens sista mål.