Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häckens supportrar bränner en Helsingborgsflagga under matchen på Olympia i söndags. Foto: TT

Häcken stänger av två efter läktarskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Häcken ger två personer tillträdesförbud till fotbollsarenor efter läktarskandalen under den allsvenska matchen i Helsingborg i söndags.

Det är polisen som ansökt om tillträdesförbund för två personer, som misstänks för brott mot ordningslagen. Hisingsklubben har därför beslutat om tillträdesförbudet, som gäller med omedelbar verkan. Hur lång avstängningen blir beslutas efter att åklagaren hanterat ansökan om tillträdesförbud.

”Ytterst ovanligt”

”Det är ytterst ovanligt att vi som klubb är inblandade i den här typen av negativa händelser men när så sker är det precis så här vi vill hantera dem: genom att identifiera och stänga av de individer som gjort sig skyldiga till ordningsstörningar, för att fokus så snart det bara går ska återgå till det stora supporterkollektivet – de positiva krafter som är så starkt bidragande till intresset för svensk fotboll”, säger klubbchefen Marcus Jodin till klubbens webbplats.

Uppeldad HIF-flagga

Mitt under mötet mellan Helsingborg och Häcken på Olympia bröt oroligheterna ut. En stulen Häcken-flagga ledde till en stulen och sedan uppeldad HIF-flagga. Sedan var det uppretat, en del fans sökte konfrontation och efter matchen kastades det sten på Häckens supporterbuss.

Enligt polisen omhändertogs sju personer och anmälningar upprättades kring våldsamt upplopp, skadegörelse, våldsamt motstånd samt ohörsamhet mot ordningsmakt.

Avstängningarna gäller matcharenor som används i allsvenskan, superettan och damallsvenskan samt fotbollslandskamper i Sverige.

ARKIV: Se höjdpunkter från Helsingborg-Häcken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.