Halverad kriminalitet efter nattfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Ett koncept kallat nattfotboll sprider sig runt om i landet för att ungdomar i utsatta områden ska ha något att göra på helgkvällar fram till midnatt. I Skäggetorp i Linköping har brotten minskat med nära 50 procent sen projektet började där.

Skäggetorp är enligt polisen ett av Sveriges 15 mest utsatta områden.  Men det finns krafter som vill förändra situationen.

– Jag är själv uppvuxen i området och jag vet hur viktigt det är att ge ungdomar något vettigt alternativ att göra under helgkvällar, säger en av iniativtagarna Hamma Mohammedian.

Halverad kriminalitet

Polisen i Linköping har fört statistik över hur brotten i Skäggetorp har minskat sen nattfotboll infördes. Totalt har antalet anmälda brott under lördagkvällar minskat med 49 procent.

Polisen tror att projektet har en stark bidragande faktor till att området har blivit lugnare.

– Det är inte många som planerar att gå ut och slå sönder en busskur. Det sker när rastlösa ungdomar drar runt och är uttråkade. Här ger vi dem i stället ett kul alternativ och då ser vi också resultat, säger iniativtageren Anton Juholt.

Bättre situation för tjejer och ensamkommande

Det före detta fotbollsproffset och landslagspelaren Alexander Östlund är projektledare för den icke vinstdrivande stiftelsen Goodsport som hjälper till att sprida och stötta Nattfotboll runt om i landet.

Han menar att det inte bara är minskad kriminalitet som är positivt med att öppna upp hallar för spontanfotboll under helgkvällar.

– Bara det att vi har lokalt förankrade ledare som välkomnar dig och som ungdomarna kan prata med om allt. Bara känslan av att få en väst, vara del av ett lag, få en high-five och prata svenska med andra ungdomar. Det är ovärdeligt för alla, särskilt för ensamkommande.

”Stärkt mångas självkänsla”

Nimo Ali är en av ledarna för nattfotboll för tjejer som spelas innan killarna. Hon menar att projektet har varit ovärdeligt.

– Många av tjejerna här har kanske tidigare inte fått gått ut på kvällarna för sina föräldrar. Men nu när de vet att de ska spela fotboll i en trygg miljö så är det okej. De har stärkt mångas självförtroende och självkänsla, säger hon.

Klotter: 80 procent.
Bilbrott: 24 procent.
Personrån: 43 procent.
Butiksrån: 20 procent.
Misshandel utomhus: 28 procent.
Bostadsinbrott: 60 procent.
Totalt: 49 procent.

Källa: Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer