Hammarby knockade AIK i publikfest

18 537 åskådare.

Så många fick se Hammarby slå AIK med 4-1 i ett sevärt Stockholmsderby.

– Det känns helt magiskt att få vinna den här matchen, säger målskytten Emma Jansson till SVT.

Bland flaggor, färger och bengaler klev Hammarby och AIK ut på Tele2 Arena för att tampas inför rekordpublik.

18 537 åskådare fick se hemmalaget ta ledningen efter 20 minuter. Madelen Janogy utnyttjade ett misstag och satte 1-0 för Hammarby.

– De blir lite oorganiserade, vår forward hugger på den, jag dyker upp vid bortre och slår in den i öppet mål, säger målskytten till SVT.

AIK skapade inte lika mycket som ”Bajen”, men strax före paus fick Kaisa Collin ett läge att kvittera. Skottet från nära håll gick dock över.

Snabba repliker

I andra halvlek smällde det åt båda håll på mindre än en minut. Först nickade Alice Carlsson in 2-0 i 56:e minuten och hemmapubliken jublade.

Knappt hade fansen hunnit njuta av 2-0-målet förrän AIK svarade, när Honoka Hayashi stack på djupet och prickade in reduceringen.

”Bajen” svarade dock bara fem minuter senare. Berglind Björg Thorvaldsdóttir tog emot bollen i straffområdet och nätade med en yttersida.

Med en säker straff kunde Emma Jansson fastställa slutresultatet 4-1 i matchminut 80 och Hammarby stod som klara segrare i derbyt.

”Helt fantastiskt”

Matchen var givetvis speciell tack vare inramningen. Aldrig tidigare har en damallsvensk match lockat så många människor till läktarna.

Det tidigare publikrekordet sattes i en seriefinal 2008, när Linköping tog emot Umeå inför 9413 åskådare. Det slogs alltså med råge nu.

– Det känns helt magiskt att få vinna den här matchen. Jag hoppas att det blir fler gånger framöver, säger målskytten Jansson till SVT.

Hammarby klättrar en placering i jakten på Champions League och ligger femma. AIK är kvar på näst sista plats, med åtta poäng ner till Växjö.