Förbundskapten Erik Hamrén. Foto: Christophe Ena / AP Photo / TT

Hamrén ny förbundskapten för Island

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu officiellt.

Erik Hamrén, tidigare svensk förbundskapten, tar över Islands herrlandslag i fotboll.

På en presskonferens i Reyjkavik presenterades Erik Hamrén som efterträdare till Heimir Hallgrimsson, som meddelade efter sommarens VM att han slutar som förbundskapten efter sju år.

– Det är väldigt kul att vara här. Jag ser fram emot att jobba med förbundet, spelarna och supportrarna. Jag har varit tränare i mer än 25 år och tränat i Danmark, Norge och Sverige. Men det här är min största utmaning någonsin, säger Hamrén på dagens presskonferens.

Hamrén lämnar därmed jobbet som general manager för sydafrikanska Mamelodi Sundowns, en roll han hade sedan januari.

Dessförinnan var han ju Sveriges förbundskapten i sju år, då tog han Blågult till två EM-slutspel där Sverige åkte ut i gruppen båda gångerna. Hamrén slutade som svensk förbundskapten efter EM 2016.

Fjärde svensken på posten

Hamrén är nu den fjärde svensken som blir förbundskapten för Island. Roland Bergström coachade islänningarna i en landskamp 1947, Bo Johansson ledde landslaget 1990–1991 och den senaste var Lars Lagerbäck mellan 2011 och 2016, Lagerbäck tog Island till landets första EM när ö-nationen kvalificerade sig till de europeiska mästerskapen 2016 där Island gick till kvartsfinal efter att bland annat slagit ut England.

I sin nya tjänst får Hamrén Freyr Alexandersson som assisterande förbundskapten (tidigare förbundskapten för Islands damlandslag), och Lasse Eriksson, 17 A-landskamper som målvakt för Sverige, blir målvaktstränare.

Första tävlingslandskampen för Hamrén med Island blir borta mot Schweiz i Uefa Nations League den åttonde september.

– Mitt mål är att ta Island till landets tredje raka mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.