Håkan Ericson och Erik Hamrén kramas på Idrottsgalan Foto: Bildbyrån

Håkan Ericson: ”Vet inte om jag skulle tacka ja”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Ericson tog U21-landslaget till ett historiskt EM-guld i somras.

När SVT Sport ger honom beskedet att Erik Hamrén ska sluta som förbundskapten, vet han inte hur han ska ställa sig till en eventuell förfrågan över att ta över.

”Det vore en ära men jag vet inte vad jag skulle svara”, säger han till SVT Sport.

Erik Hamrén slutar efter sommarens EM-slutspel.

En av kandidaterna att ta över lär vara U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson som förde laget till EM-guld i somras.

Herrlandslaget i fotboll

När SVT Sport ger Håkan Ericson beskedet att Erik Hamrén slutar efter EM, låter han förvånad, och han vet inte hur han skulle ställa sig till en eventuell förfrågan över att ta över.

– Det kan jag inte svara på. Om jag får en förfrågan måste jag fundera, säger Håkan Ericson till SVT Sport.

Har du haft något samtal med förbundet om det här?

– Nej, det har jag inte haft.

Skulle du kunna tänka dig att att ta över A-landslaget?

– Det är ju Sveriges största fotbollstränarjobb. Det skulle vara en ära att bli tillfrågad sen vet jag inte hur jag skulle svara i slutändan, säger Håkan Ericson.

”Jättebra jobb”

Hur tycker du Erik Hamrén har skött sitt jobb?

– Han har tagit Sverige till EM två gånger. Jag tycker han gjort ett fantastiskt jobb där det var turbulent med spelare som inte hittat sin bästa form i klubbar och haft dåligt med speltid. Och en hel del skador och så och med den bakgrunden tycker jag han har gjort ett jättebra jobb.

Är det dags för Hamrén att ta EM-guld nu?

– Ja, det tycker jag.

Tänkbara ersättare

Håkan Ericson, 55, U21-landslaget: Förde Sverige till ett sensationellt guld i U21-EM sommaren 2015. Utsedd till årets ledare på Idrottsgalan. Vore en lågoddsare.

Henrik Larsson, 44, Helsingborgs IF: Före detta världsstjärnan har en 13:e plats med Falkenberg och en åttonde plats med Helsingborg som tidigare främsta tränarmeriter.

Sven-Göran Eriksson, 67, Shanghai SIPG: Ett internationellt stornamn efter åren i Serie A, Premier League och som förbundskapten för England, Mexiko och Elfenbenskusten.

Torbjörn Nilsson, 61: Storspelare under 70- och 80-talet. Har tidigare lett Sveriges U21-landslag till en fjärdeplats i EM 2004.

Jörgen Lennartsson, 50, IFK Göteborg: Meriterat namn inom svensk fotboll efter sin tid som förbundskapten för U21-landslaget och SM-guld med Elfsborg 2012.

Janne Andersson, 53, IFK Norrköping: Förra säsongens allsvenska succétränare som förde ”Peking” till lagets första SM-guld sedan 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet