Liverpools lagkapten Jordan Henderson. Foto: Bildbyrån

Han var uträknad – nu kan han lyfta bucklan som lagkapten

Uppdaterad
Publicerad

Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Iker Casillas, Philipp Lahm, Carles Puyol och Javier Zanetti. Det är några av de lagkaptener som har lyft Champions League-bucklan under det senaste decenniet. På lördag kan en doldis i sammanhanget sälla sig till den skaran – Jordan Henderson har gått från oönskad till att vara lagkapten i en CL-final.

– När managern sade att jag fick gå till Fulham blev jag chockad. Det kom som en blixt från klar himmel.

Jordan Henderson fick veta att han inte behövdes i Liverpool. Den dåvarande managern Brendan Rodgers berättade för honom att han lika gärna kunde lämna klubben han hade kommit till ett år tidigare.

Efter att ha slagit igenom i sin hemstads klubb, Sunderland, hade hans drömflytt blivit verklighet. Sommaren 2011 gjorde Kenny Dalglish en brittisk satsning då han värvade Henderson, Charlie Adam och Stewart Downing, men Liverpool slutade åtta och klubblegendaren fick gå.

In kom just Rodgers och det skulle också vara slutet för Henderson i The Reds. Men mittfältaren vägrade. Han skulle bevisa sig.

– Jag hade jobbat hårt för att komma till en klubb som Liverpool och jag ville inte lämna plötsligt. Jag vill vara i Liverpool så länge som möjligt. Jag vill slåss för min plats och det sade jag åt managern.

Det var alltså så Jordan Hendersons tid i Liverpool började. Han motsvarade inte de högt ställda förväntningarna och var oönskad av tränaren.

”Ett ögonblick då allt stannar upp”

Säsongen som följde hade mittfältaren svårt att slå sig in i startelvan, men tills hösten 2013 hade han jobbat in sig i startelvan. Han blev också utsedd till vice-kapten bakom Steven Gerrard. Klubblegendaren han han hade jämförts med sedan han kom till laget.

Då kom ett hemskt bakslag. Den här gången var det en tragedi på det personliga planet.

Hans pappa, Brian Henderson, diagnostiserades med strupcancer.

– Det var ett av de ögonblicken då allt bara stannar upp. Han sade att om jag bara spelar så bra jag kan och hjälper laget så skulle han bli starkare, sade Jordan Henderson.

Det hade dröjt väldigt länge innan Brian berättade för sin son om sjukdomen och även om Rodgers lät Jordan åka till sjukhuset så ofta han ville lät pappa honom inte komma.

Istället fick han visa sitt stöd genom insatser på fotbollsplanen.

– Varje gång jag steg över den vita linjen tänkte jag på honom. Jag tänkte på vad jag kunde göra på plan för att försöka hjälpa.

Den säsongen blev en succé. Liverpool var bara en halkande Steven Gerrard från att vinna ligan och Henderson gjorde många matcher med kaptensbindeln runt armen.

Blev kapten

2015 tog Henderson sedan över som ordinarie lagkapten för den klassiska klubben och även om han har blivit kritiserad sedan dess uppvisar han ett lugn och en tro på sig själv.

Då han har blivit petad har han alltid varit tillbaka i startelvan några matcher senare.

2016 tog de sig sedan till final i Champions Leagues lillebror Europa League, men då blev det förlust mot Sevilla och då satt en skadedrabbad Henderson på bänken.

Men trots nederlaget var det då han visste att de skulle ta sig dit igen.

Klopps ord väckte hoppet

Den nuvarande tränaren, tysken Jürgen Klopp, hade tagit över och efter matchen samlade han spelarna.

– Det kändes skit för tre timmar sedan och det känns fortfarande skit. Men vi kommer tillbaka, sade han och drog igång ramsan ”We Are Liverpool”.

Det sporrade lagets kapten.

– Han hade något som fick en att känna att det var början på något nytt. Det fanns något som sade mig att vi kunde ta oss framåt och till en ny final. Och att vi skulle vara redo då vi väl nådde den finalen.

Vill gå i Gerrards fotspår

På lördag kan Real Madrid bli historiska genom att ta sin tredje raka Champions League-titel, men på andra sidan står en lagkapten som vill åstadkomma samma sak som hans företrädare gjorde.

2005 var Steven Gerrard den enskilt största faktorn bakom Liverpools makalösa vändning mot Milan. Nu har Jordan Henderson tagit över den stafettpinnen.

Matchen går på Olympiastadion i Kiev och en av de cirka 70 000 som kommer sitta på läktaren är Brian Henderson.

Man kan ju föreställa sig vart Jordan Hendersons tankar går när han stiger över den vita linjen.

Källor: ESPN, The Guadian, Mirror och Telegraph.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.