Gustav Engvall, tillbaka i Blåvitt. Foto: Bildbyrån

Här är andra spelare som återvänt till allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara IFK Norrköping som har hemvändare.

Här är andra profilstarka spelare som tagit klivit till utlandet men återvänt till allsvenskan.

Alexander Milosevic, 26, AIK

Han lämnade AIK 2014 för spel i Besiktas. Där blev det inte som tänkt. Få framträdanden i turkiska storklubben och i stället utlåningar till tyska Bundesliga och turkiska andraligan innan han till slut återvände till AIK inför denna säsong.

Nabil Bahoui, 27, AIK

Under sommaren 2015 skrev en då 24-årig Bahoui på för Al-Ahli, toppklubb i Saudiarabien. Där blev det bara tio matcher innan han drog vidare till Hamburg och sedan Gasshoppers. Även i de klubbarna blev speltiden haltande och inför årets säsong återvände Bahoui till klubben han lämnade.

Stefan Silva, 28, AIK

”Flaco”, som han kallas, lämnade Gif Sundsvall för ett fyraårskontrakt i italienska Serie A-klubben Palermo. Där blev det en match innan han värvades till AIK inför 2018.

Mervan Celik, 27, BK Häcken

Celik hade en utlandsvända i Glasgow Rangers men återvände till Gais där han slog igenom. Sedan gav han sig ut igen med mer framgång. Först till italienska Pescara, sedan vidare till Turkiet och Genclerbirligi samt Akhisar Belediyespor innan han återvände till Göteborg under 2017 – men till BK Häcken.

Jiloan Hamad, 27, Hammarby

Fick sitt stora genombrott i Malmö FF där han lämnade som SM-guldvinnare och lagkapten. Flyttlasset gick till Hoffenheim där utvecklingskurvan inte fortsatte i samma riktning. Därför återvände Hamad till allsvenskan inför fjolåret.

Muamer Tankovic, 23, Hammarby

Han lämnade IFK Norrköping 2011 för att bli proffs i Fulham. Där gjorde han Premier League-debut som 18-åring när han bytte av bulgariske legendaren Dimitar Berbatov. Succén uteblev däremot och därför blev det flytt till AZ innan han under fjolåret skrev på för Hammarby.

Gustav Engvall, 21, IFK Göteborg

Lämnade IFK Göteborg för Bristol City. Där har det blivit totalt fyra matcher. Gjort succé som utlånad till Djurgården och lånades inför årets säsong av Blåvitt.

Melker Hallberg, 22, Kalmar

Efter succé i Kalmar tog han steget till italienska Udinese 2014. Där har det blivit få matcher och fler utlåningar. Utlånad till Vålerengen, Hammarby, Ascoli och sedan i fjol till Kalmar FF.

Mikael Dyrestam, 26, Kalmar

Efter sex säsonger i IFK Göteborg gick han till Ålesund i Norge och sedan vidare till Nijmegen i Nederländerna. I somras återvände han till allsvenskan, men det blev Kalmar i stället för IFK Göteborg.

Carlos Strandberg, 21, Malmö FF

Värvades från Häcken till CSKA Moskva där han knappast floppade men heller inte blev ordinarie. Lånades ut till Ural och AIK innan han bytte klubb till Club Brugge i Belgien. Där blev det noll matcher och en utlåning innan han i fjol kritade på för Malmö FF.

Nahir Besara, 27, Örebro

Assyriska-produkten gick från Hammarby till turkiska Göztepe, men återvände till Sverige efter en säsong. Då till Örebro där han varit sedan 2016.

Sotirios Papagiannopoulos, 27, Östersund

För den breda massan okänd när han lämnade Assyriska för grekiska storklubben Paok. Där blev han inte långvarit innan han värvades av Östersund och fick på revansch på Paok när Östersund slog den grekiska storklubben och därmed säkrade plats i Europa League.

Tesfaldet Tekie, 20, Östersund

Jättetalangen värvades från IFK Norrköping till Gent men har inte gjort någon match där än. Därför lånades han inför årets säsong av Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.