• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Bildbyrån

Här är siffrorna som talar för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är underdog i kvällens möte med USA. Men faktum är att blågult inte förlorat ett VM-möte mot stornationen i väst sedan 2007.

Ingen ska blunda för att storfavoriten USA har siffrorna på sin sida inför kvällens gruppfinal.

Av de 38 matcher länderna spelat mot varandra genom historien har amerikanerna vunnit 21 av gångerna. Sverige har vunnit sex gånger och lagen har spelat oavgjort i 11 matcher.

Bryter man ner siffrorna till att enbart handla om världsmästerskap har lagen mötts vid fem tillfällen sedan 1991, samtliga gånger i gruppspelet. USA har vunnit tre av VM-mötena: med 3-2 i Kina 1991, med 3-1 i USA 2003 och med 2-0 i Kina 2007.

Svensk VM-seger 2011 och OS-seger 2016

Men sett till de senaste årens mästerskapsmöten framträder en betydligt ljusare bild för svensk del:

I VM i Tyskland 2011 blev det svensk seger med 2-1 i gruppspelet och i VM i Kanada 2015 spelade lagen oavgjort 0-0.

Dessutom minns vi alla skrällen i OS för tre år sedan, där Sverige besegrade stornationen på andra sidan Atlanten efter en straffrysare.

Till Sveriges fördel kan också nämnas Algarve Cup 2014, där det blev svensk 1-0-seger mot USA efter mål av Lotta Schelin och straffräddning av Hedvig Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer