Här lyfter Linköping pokalen

Uppdaterad
Publicerad

Guldet säkrades redan i slutet av oktober.

Först nu fick Linköping officiellt lyfta Kronprinsessan Victorias pokal – för andra året i rad.

– Det känns fortfarande lite konstigt lyfta bucklan. Det är ju en dröm och att få göra det med det här laget. Jag kunde inte ha gjort det med något annat lag i Sverige och jag är väldigt stolt över alla spelarna. Främst över hur de välkomnade mig i laget och tillät mig att utvecklas som spelare, säger Marija Banusic.

Klubbens andra raka SM-guld – och det tredje totalt – säkrade Linköping redan i den tredje sista omgången av allsvenskan via 0–0 borta mot Kvarnsveden. Östgötskorna fick dock inte ta emot guldmedaljerna och lyfta Kronprinsessan Victorias pokal på hemmaplan i förra omgången mot Eskilstuna, utan fick vänta till efter säsongens sista allsvenska match borta mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo (LB07) inför 321 åskådare.

”Intressant år”

Efter fjolårets guld brandskattades laget på flera nyckelspelare. De offensiva krafterna Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö lämnade, medan försvarsduon Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson försvann i somras. Å andra sidan återvände landslagsstjärnan Kosovare Asllani (missade avslutningen i Skåne på grund av sjukdom) till klubben i somras och nyförvärven Marija Banusic (elva mål) och Lina Hurtig (fem) har producerat framåt.

– Det har varit ett väldigt intressant år. De som har kommit in har bidragit med sina egenskaper. Vi har lyckats få ihop det. Vi har inte haft jättemånga storvinster utan det har varit ganska tajta matcher, men vi har in i det sista gjort de avgörande målen, säger Andersson efter 1–0-segern mot LB07.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.