Foto: C More

Här stoppas matchen för att hylla Eriksen

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan Danmark och Belgien stoppades i matchminut 10 för att hedra Christian Eriksen.

Då stämde alla på Parken in i en gemensam applåd.

– Det är den finaste kulturen som finns – fotbollskulturen, säger TV3 Danmarks kommentator.

Det var fina scener i matchinledningen på Parken i kväll.

I den andra minuten exploderade ett fullsatt Parken när Yussuf Poulsen gav danskarna ledningen.

Fotbolls-EM

Åtta minuter senare stoppades matchen i den tionde minuten, det nummer Christian Eriksen bär på tröjan i landslaget, när belgarna medvetet valde att stoppa spelet. Såväl de 25 000 på läktaren, ledare, spelare som domare deltog i en gemensam applåd för att hylla mittfältaren – samtidigt som hemmapubliken stämde in i mästerskapsdängan ”Vi er røde, vi er hvide”.

Det medan kameramannen zoomade in på ett plakat med texten ”Hela Danmark är med dig, Christian”, som supportrarna höll upp.

– Man blir berörd, ståpäls. Det är det här det handlar om, säger Lotta Schelin i TV4:s sändning.

Efter en minut återupptog spelet på Parken.

Kvar på sjukhuset

Det var i lördags som 29-årige Eriksen föll ihop under EM-premiären mot Finland. Efter hjärt- och lungräddning fördes han på bår och togs sedan till sjukhus. Där bekräftades det sedan att han drabbats av ett hjärtstopp på planen.

Läget är stabilt, men Christian Eriksen är alltjämt kvar på Rigshospitalet i Köpenhamn. Tidigare i dag meddelade den danska landslagsläkaren Morten Boesen att Eriksen ska få en så kallad ICD inopererad under huden – en automatisk hjärtstartare som känner av rytmen och ger en stöt om det blir hjärtstillestånd.

Trots drömstarten fölll Danmark med 1-2. Därmed är Belgien klart för åttondelsfinal.

Efter matchen var danske målvakten Kasper Schmeichel besviken, men tacksam för läktarstödet.

– Jag har spelat på många platser i min karriär, men inget slår det här. Inget. Det var 25 000 på läktaren men det lät som det var 75 000. Vi fick ett fantastiskt stöd. Vi är glada att vi kunde belöna dem med en bra insats, säger Schmeichel till danska Viaplay.

Romelu Lukaku, klubbkamrat med Christian Eriksen, efter matchen:

– De har min respekt. De räddade livet på min vän, därför är jag evigt tacksam. Deras karaktär i dag var otrolig. Jag var tvungen att stänga ute mina känslor i första halvlek då jag tänkte på Christian. Ni gjorde det trevligt att spela i kväll, säger Interanfallaren och tackar såväl de danska spelarna som publiken på Parken.

Europamästerskapet

Danmark logo

Danmark

1 - 2

Belgien logo

Belgien

Parken, Köpenhamn
Publik: 23395
Domare: Björn Kuipers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet