• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Bruce Buck och Steve Gibson. Foto: Bildbyrån

Chelseas ledning backar efter skarpa kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Chelseas vädjan om att lördagens FA-cupmatch borta mot Middlesbrough ska spelas inför tomma läktare har mötts av starka reaktioner.

Nu bekräftar det engelska fotbollsförbundet (FA) att Londonklubben har dragit tillbaka sin förfrågan.

”Efter konstruktiva samtal mellan FA och Chelsea har klubben gått med på att ta bort sin förfrågan om att FA-cupens kvartsfinal mot Middlesbrough ska spelas inför tomma läktare”, säger FA i ett uttalande.

Chelseas agerande grundar sig i de sanktioner mot klubbens ryske ägare Roman Abramovitj, som bland annat gör att fotbollsklubben inte får sälja några nya biljetter. Chelsea har vädjat till brittiska myndigheter om att deras fans, trots sanktionerna, ska få köpa biljetter till lagets matcher, men inte fått gehör.

”Sportens integritet”

Därför skickade Premier League-klubben tidigare under dagen in en förfrågan till FA om att helgens cupmatch mot Middlesbrough skulle spelas inför tomma läktare.

”För turneringen är det viktigt att matchen mot Middlesbrough spelas som planerat, men extremt motvilligt ber vi FA:s styrelse att se till så att matchen spelas bakom stängda dörrar, för att skydda sportens integritet”, skriver Chelsea i ett pressmeddelande.

Ordföranden rasar

Det har mötts av kraftiga reaktioner. Bland annat från Middlesbroughs ordförande Steve Gibson.

– Chelsea och sportslig integritet hör inte hemma i samma mening. Hur står det till med Bruce Bucks, Chelseas ordförandes, intellekt? Han som har försvarat sin ägare. Titlarna som har vunnits under 19 år har kommit från Abramovitjs korrupta pengar, säger Gibson till The Athletic och fortsätter:

– Hur står det till med Chelseaordförandens intellekt när det kommer till att spela på hemmaplan inför deras säsongskortsinnehavare? Vill han att alla deras bortamatcher ska spelas inför tomma läktare?

Att Storbritannien satt upp den ryske oligarken Roman Abramovitj på sin sanktionslista – skälet är 55-åringens nära koppling till Rysslands president Vladimir Putin – har fått stora konsekvenser för Chelsea. Både dam- och herrlaget har fått dispens att fortsätta spela matcher, men klubben får exempelvis inte värva spelare, förnya kontrakt eller sälja fler biljetter.

Säsongskort och redan sålda biljetter gäller däremot, och ett antal Chelseafans har redan betalat för att se matchen mot Middlesbrough på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.