Pernille Harder, Chelsea. Foto: Bildbyrån

Harder: ”Det är det största problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Hon vill att fotbollen ska vara jämställd.

Men för Pernille Harder är lönerna ingen prioritet.

– Herrfotbollen är på en annan nivå, säger anfallaren.

Danska stjärnan Pernille Harder, till vardags i regerande engelska mästarlaget Chelsea, tycker att fokus har riktats fel i försöket att minska klyftan mellan dam- och herrfotboll. 28-åringen accepterar att lönerna för spelarna inte är desamma, och att de kanske aldrig kommer att vara det.

Men hon vill att möjligheterna till att bli fotbollsproffs ska vara fler och bättre för kvinnliga fotbollsspelare.

– Det finns många och bra fotbollsakademier för killar, men var är akademierna för tjejer? Tjejer behöver kämpa för att hitta ställen med bra träning och bra tränare. Jag tror att det är det största problemet som behöver fixas, så att tjejer kan komma till en bra träningsanläggning i tidig ålder, säger hon i podden Weplaystrong.

– Jag hade min mamma som tränare fram till att jag var fjorton år gammal. Inget ont om min mamma, men jag kunde haft bättre tränare.

Färre planer

Chelsea köpte Harder från tyska Wolfsburg i höstas, för rekordsumman tre miljoner kronor. Och hon tycker att det är proffsigt i Londonklubben.

– Jag tror de försöker göra likadant som herrlaget. Men skillnaden är att vi har kanske tre sjukgymnaster, och de har 15. Och vi har två fotbollsplaner, medan de har tio. Det är väl den största skillnaden.

Chelsea leder WSL, Womens Super League, efter tolv omgångar. Lika många poäng som Manchester United, men med bättre målskillnad.

Harder, som gjort fyra mål och tre assist, är lagkamrat med tre landslagssvenskar. Diamantbollen-vinnaren tillika sambon Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och målvakten Zećira Mušović.

ARKIV: Hedvig Lindahl efter succécomebacken: ”Jag är stolt” (14 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.