Hedvig Lindahl blev hjälte för Atlético Madrid i comebacken. Foto: Bildbyrån/skärmdump.

Hedvig Lindahl efter comebacken: ”Självklart är jag stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 145 dagar återvände Hedvig Lindahl och blev hjälte för Atlético Madrid.

Hon är stolt och nöjd.

– Vi bytte tränare dagen innan den här matchen, så allt hängde löst. Det var den energi vi använde för att kämpa oss till förlängning och straffar, säger Lindahl till SVT Sport.

Den 21 augusti spelade Hedvig Lindahl för Atlético Madrid mot Barcelona i Champions League. Sedan ådrog hon sig en meniskskada i september och har varit borta från fotbollsplanen – fram till i går.

Lindahl gjorde en stark insats när Atlético Madrid skrällde mot Barcelona i spanska supercupen. Matchen slutade 1-1 och förlängningen blev mållös. I straffläggningen blev Lindahl hjälte med straffräddning – och Atlético kunde vinna med 3-1.

– Det var kul igår, att få komma tillbaka och spela. Det har varit lite skit på vägen, säger Lindahl till SVT Sport.

”Jobbig match”

Barcelona dominerade cupmatchen. Laget hade 65 procent av bollinnehavet, 16 hörnor och lika många avslut.

– Matchen var jobbig – men rolig. Barcelona har gått som tåget i ligan och alla som följer spanska ligan vet att inget har kunnat stoppa Barcelona. De gör typ fem mål per match, haha. Vi visste att det var en tuff match, men med tanke på hur det kändes i Champions League när vi möttes så visste vi att det går att skapa en god energi i laget rent defensivt, säger Lindahl.

– Vi bytte tränare dagen innan den här matchen, så allt hängde löst. Han hade en träning och ett möte innan matchen, så det var inte så att vi var ihopspelade i hans system. Men alla var inspirerande, som det är när lag får ny tränare. Det var den energi vi använde för kämpa oss till förlängning och straffar.

Tränarbytet var en bidragande orsak?

– Det gav i alla fall energi. Och inspiration. Jag hade också inspiration, och massor med energi att ge laget. Då skapar man en härlig känsla, blandat med lite tur. Vi fick straff, lite turligt. De fick inte straffar, som de kanske borde haft. Det var situationer där bollen studsade vår väg.

Trygg från straffpunkten

– När det kommer till straffar känner jag mig väldigt stark och har säkert fått ett litet rykte i damfotbollsvärlden efter straffarna i OS 2016, och VM förra sommaren. Då känner jag mig trygg, glad och avslappnad – då känner jag inte att jag har något att förlorat. De var också trötta, det satte sig i huvudet på dem. 16 hörnor och tror 17 skott på mål, det var helt klart de som hade flest chanser, säger Lindahl.

– Med tanke på allt det – och att jag kom tillbaka från skadan – så är jag väldigt stolt.

I finalen i spanska supercupen väntar Levante.

– Nu har vi några dagar på oss att få till något bra. Jag tror vi kan bygga något bra härifrån, det är en bra start att slå ut Barcelona, säger Lindahl.

37-åringen betonar att det var en laginsats, men är väldigt stolt över att knäet höll och att hon var tillbaka på den nivån som hon vill vara.

– Jag är väldigt stolt. Jag vill inte bara lyfta fram mig själv, det är en laginsats. Men jag är glad att klara av att spela 120 minuter och sedan bidra i straffarna. Det är svårt att hitta energi i matcher, även när du är igång och i form. Självklart är jag stolt över min insats – särskilt med sånt bombademang som det var med. Jag har gjort ett gediget jobb under de här fem månaderna. Rent fysiskt mår jag riktigt bra, jag har tagit tid att bygga upp mig.

”Jag känner mig stark”

Kroppen känns bra?

– Ja, det gör den verkligen. Jag känner mig stark.

Hur viktig var det att få göra en sådan stark comeback?

– Jo, det känns riktigt bra att hålla mig på den nivån jag är van vid.

Lindahl är extra glad att få ge tillbaka till klubben.

– De investerade i mig med ett tvåårskontrakt. Nu har jag fått ge tillbaka till klubben och Maria Vargas och Lola Romero som har drivit det här länge. Jag hoppas att jag under min tid här kan hjälpa klubben att nå de målen de villl. Det här var ett bra steg på vägen.

– Men man ska veta att vi inte har vunnit något ännu. Om vi förlorar finalen mot Levante är segern mot Barcelona inte värd något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.