Andrea Agnelli och Pavel Nedved. Foto: Bildbyrån

Hela Juventus styrelse avgår – efter anklagelser om ekonomisk brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Andrea Agnelli har varit ordförande i Juventus sedan 2010.

Men nu avgår han – precis som resten av klubbens styrelse.

Detta efter anklagelser om ekonomisk brottslighet.

Det var sent under måndagskvällen som bomben kom. Då skickade Juventus ut ett pressmeddelande där de meddelade att hela styrelsen, med bland annat ordförande Agnelli och vice ordförande Pavel Nedved, avgår.

Bakgrunden är den utredning kring ekonomisk brottslighet, som den italienska åklagarmyndigheten genomfört en tid. Klubben utreds bland annat för falsk redovisning och marknadsmanipulation mellan 2018 och 2020.

Uppgifter om ”hemliga” kontrakt

Bland annat misstänks klubben ha betalat ut ”dolda” pengar till spelarna. Exempelvis ska Cristiano Ronaldo ha haft ett ”hemligt” kontrakt som gett honom extra lön och bonusar utanför hans officiella lön.

”Med tanke på de pågende juridiska och ekonomiska frågorna anser styrelsens ledamöter att det är i företagets bästa intresse att Juventus tillsätter en ny styrelse för att hantera ärendet”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Anställt tidigare Fiat-höjdare

Den enda personen som blir kvar från den tidigare klubbledningen är Maurizio Arrivabene, då styrelsen bett honom vara kvar som vd i Juventus.

För att stärka klubbens ledning nu när styrelsen försvinner,har Maurizio Scanavino anställts som generaldirektör i klubben. Scanavino har tidigare haft ledande positioner i bland annat Fiat och La Stampa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.