Straff och rött kort fällde Helsingborg

En straff och en utvisning förstörde Helsingborgs chans till att säkra nytt allsvenskt kontrakt. Efter fem raka matcher utan seger tog nämligen Häcken tre poäng på Olympia och sköt upp firandet i Helsingborg.

Efter tre raka hemmasegrar hade ännu en vinst inneburit nytt säkrat kontrakt för Helsingborg. Redan i den sjätte minuten hade hemmalaget dessutom matchens första heta chans. Markus Holgersson med avslutet men Peter Abrahamsson stod för en fin dubbelräddning.

Trots hemmalagets fina inledning var det gästerna som tog ledningen efter att Andreas Granqvist fällt Daleho Irandust. De båda spelarna smällde ihop ordentligt och landslagskapten Granqvist haltade betänkligt efter kollisionen. Paulinho var kylig från straffpunkten och sköt in sitt elfte mål för säsongen.

Rött kort till Abubakari

Det blev stor dramatik en halvtimme in i matchen då Mohammed Abubakari stod för en våldsam satsning i offensivt straffområde. Erik Friberg blev liggandes och Abubakari verkade först klara sig undan med ett gult kort. Två och en halv minut senare ändrade sig dock domaren och helsingborgspelaren fick rött kort direkt.

– Jag tror alla som ser halvleken ser domarens insats överhuvudtaget, det är tragiskt, säger Helsingborgs tränare Olof Mellberg till C More i paus.

Mellberg sågar domaren

Men en spelare mer på banan i andra halvlek kunde Häcken ganska enkelt kontrollera matchen. Tio minuter in i andra kunde Kwame Kizito rulla in 2-0 och Helsingborg får alltså vänta med att fira nytt kontrakt i högsta divisionen.

Andreas Granqvist som åkte på en smäll i samband med straffsituationen fick kliva av matchen i paus och Mellberg som tvingades till bytet hade inte lugnat ner sig efter slutsignal. Tränaren var fortsatt besviken på domaren när han fick frågan om utvisningen som i allra högsta grad påverkade matchbilden.

– Vad är det för nivå vi spelar på? Är det frispark ens en gång​, ser inte ut så i alla fall. Rött kort är det inte i närheten av. Man brukar säga att det jämnar ut sig, men vi har haft avgörande domarinsatser från otroligt dåliga domare, säger Mellberg till C More.

Det enda laget som kan hota Helsingborgs nya kontrakt är Falkenberg. Då krävs först och främst att laget besegrar AIK på hemmaplan under söndagen.