Allsvenska festen uppskjuten för HIF – kryssade mot Halmstad

En seger mot Halmstad hade krävts för att serieledande Helsingborg skulle säkra uppflyttning till allsvenskan hemma på Olympia. Istället blev det 1-1 efter att Gabriel Gudmundsson överlistat Andreas Granqvist och skytteligaledaren Andri Runar Bjarnason kvitterat.

– Vi var lite tagna av stunden då vi kunde avgöra på hemmaplan, säger Granqvist till SVT Sport.

Första halvlek var en sval historia där HBK-anfallaren Kosuke Konishita var närmast att hitta målet genom en nick.

Efter paus kom bägge lagen igång och bland annat hade Helsingborgs Max Svensson ett jätteläge.

Istället var det gästerna som tog ledningen genom Gudmundsson som ryckte ifrån ”Granen” och placerade bollen vid bortre stolpen.

– Vinden tar den och jag missbedömer situationen, säger landslagskaptenen.

Kvitteringen kom redan fyra minuter senare genom skytteligaledaren Andri Runar Bjarnason. Skottet styrdes via HBK:s mittback Peter Larsson in i mål.

Med dryga kvarten kvar hade Rasmus Jönsson ett jätteläge att skjuta Helsingborg till allsvenskan, men skottet gick rakt på Malkolm Nilsson. Ännu senare var det Bjarnasons tur att få ett jätteläge då Helsingborg hade ett två-mot-en-läge, men Nilsson räddade igen.

Nästa helg får landslagskapten Granqvist och Helsingborg ett nytt försök till allsvenskt avancemang. De är åtta poäng före AFC Eskilstuna som ligger på kvalplats.

– Lite surt att vi inte får avgöra på hemmaplan, men en poäng närmare och tre matcher.

På fredag åker AFC till Landskrona och på lördag spelar Helsingborg borta mot Öster. Tvåa i superettan, fyra poäng bakom HIF, ligger Falkenberg.