Helsingborgs stad betalade närmare en miljon kronor för HIF:s invigning av Nya Olympia. Foto: Bildbyrån.

HIF:s premiärfest kostade närmare en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs IF invigde i premiären Nya Olympia och lockade storpublik till arenan. Det var inte gratis. Enligt Kvällsposten betalade Helsingborgs stad närmare en miljon kronor för invigningen av arenan.

– Det är naturligt att det sker med säsongens första match och ger extra biljettintäkter till HIF, så jag ser inget fel i det, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) till Kvällsposten.

Helsingborg premiärspelade 1 april mot Trelleborg inför 12 766 åskådare på Nya Olympia. De fick fira en 1-0-seger för hemmalaget, men fick även se magikern Joe Labero göra entré på planen i en Harley-Davidson, samtidigt som mannen bakom lagets hymn – Björn Helgesson – och Idoldeltagaren Rebecca Karlsson flögs in till mittcirkeln med en helikopter för att sjunga inmarschlåten.

Skattebetalarna stod för kostnaden

Helsingborgs Arena och Scen AB, som stod för invigningen, tog 8 mars emot ett bidrag från kommunen på 950 000 kronor. Det ska enligt Kvällsposten ha använts till underhållningen vid invigningen, gratis halsdukar till alla åskådarna för 557 000 kronor, men även till marknadsföring för 235 000 kronor, invigningslunch för 48 000 kronor och logistikkostnader för 15 000 kronor.

– Helsingborgs stad äger Olympia och det är naturligtvis vårt ansvar att bekosta invigningen av Nya Olympia. Att de ansvariga tjänstemännen beslutade att detta skulle ske i samband med säsongens första match är också naturligt och skulle det ge extra biljettintäkter till HIF så ser jag inget fel i det, säger Danielsson.

Ingen motsättning

Socialdemokraternas oppositionsråd Jan Björlund hade ingen kännedom om kostnaderna, men sätter sig heller inte emot beslutet om det.

– Vi lägger inga större synpunkter på att staden satsar på sin egen arena. Att det får som indirekt effekt att HIF gynnas är väl bra för det gynnar också staden, säger Björlund till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.