Andreas Granqvist och Per-Ola Ljung. Foto: Bildbyrån

Helsingborg först att sparka tränaren i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad
Helsingborgs IF sparkar tränaren Per-Ola Ljung efter en tung vår.
– Det är på rent resultatmässiga grunder, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till SVT Sport.

Helsingborgs IF sladdar i  allsvenskan. Skåneklubben ligger på 14:e plats i tabellen och har bara tagit två segrar, totalt tio poäng, på tolv matcher. Och det är poängskörden som gör att klubben agerar och sparkar Ljung.

– Han är en sanslös yrkesman. Jag har nog aldrig mött någon så professionell människa i yrkessammanhang. Han tog upp oss från superettan snabbare än vad någon hade väntat sig. Men det är en tuff bransch och Peo är ytterst ansvarig för att resultaten inte har gått med oss, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till SVT Sport.

När tog ni beslutet och varför meddelades det nu?

– I en optimal värld skulle vi ha gjort det direkt efter sista matchen innan uppehållet, men vi ville han en mogen och vuxen diskussion innan något beslut togs. Beslutet togs i styrelsen i dag och vi meddelade Peo efter dagens träning, säger Azelius.

Påverkar inte klubbens värvningsplaner

Har ni en ersättare klar?

– Ja, vi sparkar inte Peo utan att ha någon annan tränare klar. Det enda som saknas är en underskrift, men tränare kommer att presenteras klockan 14 i morgon, säger Azelius.

Hur påverkar det här beslutet klubbens ekonomi?

– Vi har kontrakt med Peo i två år och det fullföljer vi. Det påverkar inte våra värvningsplaner i sommar, säger Azelius.

Per-Ola Ljung blir därmed den första huvudtränaren i allsvenskan som får lämna sitt jobb den här säsongen, men klubbens förhoppning är att Ljung ska stanna kvar i någon kapacitet.

– Vi har ju en väldigt slimmad organisation sedan superettan och vi behåller gärna honom i någon roll framöver, säger Azelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer