SVT Sports EM-trupp. Foto: Jan Danielsson

Nya SVT-experten tror på svenskt EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports nybakade fotbollsexpert Lisa Ek tror på en sommar med guldkant för det svenska damlandslaget. – De kan gå hela vägen, jag tippar guld, säger Lisa Ek till SVT Sport.

Lisa Ek, 34, är det senaste tillskottet i SVT Sports experttrupp inför sommarens EM i Nederländerna. Hon, Frida Östberg, Daniel Nannskog och Markus Johannesson är SVT:s experter på plats under EM.

Ek, som under spelarkarriären bland annat tillhört klubbar som Kopparbergs Göteborg, FC Rosengård och italienska Fiorentina – avslutade karriären ifjol efter att ett krånglande knä vägrat ge med sig.

Damlandslaget i fotboll

Sverige-studio

Nu blickar hon med spänning fram emot sin nya roll där hon som studioexpert kommer att följa landslaget under EM.

– Det känns fantastiskt roligt att få komma in som rookie i det här stabila gänget. Jag kommer tillsammans med Jane (Björck red.anm) fokusera väldigt mycket på Sverige. Vi kommer ha Sverige-studio där vi sänder från träningar och rapporterar från matcher, säger Lisa Ek.

Ek tror att Pia Sundhages lag har goda chanser att stå som slutsegrare.

”Tippar guld”

– Inför alla mästerskap går man in med inställningen att Sverige kommer att gå hela vägen. Men i år är första gången som jag med handen på hjärtat kan säga att de faktiskt kommer att göra det. Jag tippar guld.

Främst att utmana Sverige om guldet blir Spanien, menar Ek.

– Jag håller Spanien som en favorit och outsider. De är väldigt skickliga passningsmässigt. De är bra på att hålla i bollen och under längre mästerskap är det viktigt att ha mycket boll och att de andra får jaga.

Sverige inleder EM med att den 17 juli möta Tyskland som har sex raka EM-guld på meritlistan.

LISA EK

Ålder: 34

Klubbar som spelare: FK Bromma (moderklubb), Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015) Fiorentina (2015-2016)

Landskamper: 10 U21 och 4 F19

SVT Sports experttrupp under EM

Frida Östberg

Daniel Nannskog

Markus Johannesson

Lisa Ek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet