• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Putellas vann Ballon d'Or igen – världens bästa kvinnliga fotbollsspelare 2022

Uppdaterad
Publicerad

Barcelonas och Spaniens Alexia Putellas vann priset i fjol – nu tar hon hem det igen. 28-åringen fick ta emot Ballon d'Or på galan i Paris.

– Jag är så lycklig över att vara tillbaka igen, säger Alexia Putellas.

Trots att hon är korsbandsskadad så fick mittfältsstjärnan Alexia Putellas ta emot priset som världens bästa spelare på damsidan. Skadan kom i somras och Putellas tvingades lämna återbud till landslaget och sommarens EM-fest.

– Jag skadade knät och därför trodde jag inte att det här skulle vara möjligt. Jag tänkte att man skulle gå på det senaste, vilket var EM, säger Putellas efter att ha tagit emot priset.

Förra säsongen gjorde Barcelonas kapten 18 mål och 15 assist på 26 matcher i den spanska ligan. Dessutom blev hon skyttedrottning i Champions League efter elva mål på tio matcher.

20 damspelare var nominerade och Fridolina Rolfö var den enda svenska spelaren som var nominerad på såväl dam- som herrsidan. Rolfö hamnade till slut på en 19:e plats. Arsenals Beth Mead kom tvåa och Chelseas Sam Kerr trea.

MER FOTBOLL: Se försvarshaveriet när Malmö släpper in kvitteringsmål:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Ballon d'Or

Priset har en lång historia och har genomgått en del förändringar sedan det delades ut första gången 1956 av France Football Magazine. Priset har delats ur varje år sedan 1956 förutom 2020 då utdelningen uteblev på grund av coronaviruspandemin. Första gången priset delades ut till en kvinna var 2018 då norskan Ada Hegerberg tog hem det.

Damer:

2018: Ada Hegerberg, Lyon

2019: Megan Rapinoe, Reign

2020: Ingen utmärkelse delades ut

2021: Alexia Putellas, Barcelona

2022: Alexia Putellas, Barcelona

Herrar:

2018: Luka Modric, Real Madrid

2019: Lionel Messi, Barcelona

2020: Ingen utmärkelse delades ut

2021: Lionel Messi, Barcelona/Paris Saint-Germain

2022: Karim Benzema, Real Madrid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.