Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör idrottsminister Jakob Forssmed efter skandalscenerna i derbyt Foto: Bildbyrån

Idrottsministern Forssmed efter derbyt: ”Kan inte uttryckas förståelse”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens Stockholmsderby slutade i skandalscener.

Idrottsminister Jakob Forssmed menar att fotbollen behöver stå enad mot dessa beteenden.

– Det kan inte uttryckas förståelse mot personerna, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Bengalkastning, knallskott och bråk med poliser skapade stor uppståndelse och ett långt avbrott under söndagens derby mellan Djurgården och AIK. Scener som idrottsminister Jakob Forssmed (KD) menar att fotbollen måste sätta ner foten mot för att det aldrig ska hända igen. Inte minst talar han till spelare som efter matchen uttryckte förståelse för beteendet, till följd av dåliga sportsliga resultat.

– Vi måste försäkra oss om att klubbarna gör allt de kan för att se till att den här typen av scener inte upprepas, säger han och hänvisar även till det möte som justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallat Svenska Fotbollförbundet till.

”Positiv kraft inom fotbollen också”

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Johan Lindvall är enig med att fotbollen måste sätta in insatser för att undvika denna typ av scener, men belyser också en annan del av bilden.

– Vi ska komma ihåg också att fotbollen i sig är en oerhört positiv kraft. Fem miljoner svenskar har en koppling till ett allsvenskt fotbollslag och 95 procent menar att det känner sig trygga när de går på arenan. Det här händer och det måste vi ta på fullaste allvar, men vi har en extremt positiv kraft inom fotbollen också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.