Megan Rapinoe. Foto: Bildbyrån

”Den allra modigaste var också den bästa”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den här gången spelade de inte för sig själva. Den här gången handlade det om deras kamp och deras sport. Ett landslag gör det bättre än alla andra och en spelare sticker ut bland dem. Är insatserna tillräckligt höga talar allt för USA, når de upp till himlen är potten Megan Rapinoes.

Diljen Otlu

Reporter

Ingen match i damfotbollshistorien har haft samma kommersiella dragningskraft. På svarta börsen var försäljningspriset över 100 000 kr inför Frankrike mot USA. Innan matchen mellan VM:s två favoriter ens hade spelats hade den gjort mos av de få som fortfarande frågar sig om ”produkten damfotboll är intressant”.

Men matchen skulle också agera ett tidsdokument rent fotbollsmässigt. USA har tack vare sin collegekultur och utövarpool varit världsmakten inom damfotbollen. Men VM har visat att Europas betydligt starkare fotbollskultur, med hjälp av lite resurser, är på god väg att förflytta mittpunkten över Atlanten. Det finns ingenting som talar för att det inte blir så – det här var bara helt fel kväll för det.

”Handlar om så mycket mer än fotboll”

För när matchen handlar om så mycket mer än fotboll, när axlarna tyngs med så mycket mer än bara sin egen prestation kommer USA alltid ha en kraftig konkurrensfördel. De har miljontals licenserade kvinnliga fotbollsspelare – inget annat land är ens i närheten – och ska du nå de 23 som får vara här är du ständigt jagad av så många andra. Gillar du inte pressen kommer du gallras betydligt tidigare än du gjort din första landskamp. Och här var ju pressen som störst, både omedvetet och medvetet.

När USA slog ut Spanien med 2–1 i åttondelsfinalen handlade efterspelet bara om Megan Rapinoe. Delvis för att hon gjorde båda målen men kanske ännu mer för att hon vägrade sjunga nationalsången och följde upp det med ett citat som tog världsmästerskapet rätt in i högsta politiska nivå. På frågan om hon var upprymd över att besöka Vita huset efter turneringen löd svaret:   

– Jag ska inte till ”det jävla Vita huset”. Jag kommer inte åka dit. Vi kommer inte bli inbjudna.

Det var ord som letade sig hela vägen till president Donald Trump som sin vana trogen twittrade ut sitt svar. ”Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga. Särskilt inte eftersom vi har gjort så mycket för henne och hennes lag. Var stolt över flaggan du bär”, skrev han och poängterade att Rapinoe borde vinna innan hon snackar.

Brodern tatuerade in ett hakkors

Sedan Trump blev president i USA har debatten om vad flaggan är och vem flaggan står för aldrig varit mer aktuell. För Megan Rapinoe har det komplicerats ytterligare av att hennes brors missbruk ledde till fängelsedomar, som ledde till identitetssökande, som ledde till att hennes bror tatuerade in ett hakkors. Megan Rapinoe sjöng inte med i nationalsången men hon spelade för sitt land på sitt sätt. 

Och det där med att vinna innan hon snackar? Inte ens fem minuter in i matchen stod det 1–0 på tavlan och Megan Rapinoe som målskytt. En smart slagen frispark gick rätt genom alla i straffområdet och in i mål – Hollywoodmanus på alla sätt. Det var sedan USA som på så många sätt dominerade och borde gjort 2–0 innan den franska pressen blev allt starkare.

”USA är stora för att de tar ställning”

När den var som värst var det huvudrollsinnehavaren som stängde den. Ett mönsteranfall regisserat av Tobin Heath och Alex Morgan avslutades med VM:s drottning Megan Rapinoe. Frankrike reducerade och tryckte på men de rubbade ingen maktbalans – än regerar USA.

För sportens skull är det bra. För när vi pratar förebilder, ambassadörer och genomslagskraft behöver vi nämna flera amerikanska spelare innan vi nämner första europé. De har ett hänsynslöst mod och de tar inte ställning för att de är stora – de är stora för att de tar ställning. Just i kväll var den allra modigaste också den allra bästa.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.