Ilska i kontroversiellt derby: ”Borde varit rött kort”

Inga mål, men det hände mycket som rörde upp känslor ändå i derbyt mellan IFK Göteborg och Häcken.

”Blåvitt” ropade på straffar och träffade ribban. Häcken ropade på rött kort och testade Ioannis Anestis.

– Borde varit rött kort, säger Häckens Rasmus Lindgren till C More.

– Det skulle varit straff, säger Blåvitts Emil Holm.

Under matchens första tio minuter märktes nästan ingen derbystämning på Gamla Ullevi. Blåvittklacken protesterade mot hårdare krav från polisen och stod utanför sin läktarsektion. Häckens klack var tyst i solidaritet. Först när klockan tickade över tio minuter klev hemmaklacken in – och det gjordes med sång, banderoller, flaggor, rökbomber och bengaler.

I fotbollsmatchen förde Göteborg spelet under merparten av matchen. Farligast blev det i första halvlekens avslutande minuter. Då träffade först Hosam Aiesh ribban sedan Peter Abrahamsson styrt undan bollen i sista sekund. Bara minuten senare träffade Giorgi Charaisjvili samma ribba med en stenhård frispark. Men inga mål.

Klagade högljutt

Det var en match där domaren Bojan Pandzic och flera av hans beslut hamnade i fokus.

Charaisjvili drogs ner av Godswill Ekpolo i straffområdet, men fick ingen straff med sig i första halvlek.

Häcken och bortaklacken kände sig förfördelade när Daleho Irandust kom fri från mittplanen och fälldes av Kristopher Da Graca. Irandust fick fördelen med sig och Häcken avslutade anfallet – men klagade högljutt när Da Graca bara fick gult och inte rött kort.

Andra situationer var när Hosam Aiesh träffade Rasmus Lindgrens utsträckta arm och när Lasse Vibe fälldes av Emil Berggren. Ingen straff vid något av de tillfällena.

Har chansen

Och när hemmalagets Adil Titi glidtacklade Godswill Ekpolo vid mittplan ville Häckenspelarna på nytt ha mer än bara gult kort på Titi. Det fick de inte.

Resultatet 0–0 innebär att både Häcken och IFK Göteborg i teorin fortfarande har chans att nå en Europaplats nästa år, men avståndet till den absoluta toppen är stort.