Inför Europa League-finalen: ”Vi måste ta höjd för sådant här”

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar före Manchester Uniteds Europa League-final i Stockholm skakas hemstaden av ett misstänkt terrordåd. Men attacken påverkar inte säkerheten på Friends Arena – Svenska fotbollförbundet har sedan tidigare tagit höjd för att klara av liknande händelser.

– Efter alla händelser vi har haft i Sverige och Europa den senaste tiden – det finns ingen hundraprocentig garanti, säger Martin Fredman, säkerhetschef på förbundet, till SVT Sport.

Det var sent under måndagskvällen som larm om explosioner vid Manchester Arena kom. 22 personer uppges ha dött och minst 59 är skadade. Brittisk polis utreder händelsen som en misstänkt terrorattack.

– Glädjen och lyckan över finalen har grumlats på grund av händelsen. Så måste det få vara, det är ändå bara fotboll vi spelar. Vi måste ta hand om varandra, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

Europa League

”Vi har planerat för det här”

Förbundet meddelar nu att säkerheten på Friends Arena inte kommer att påverkas eller förändras efter det misstänkta terrordådet. Martin Fredman berättar att säkerhetsarrangemanget sedan tidigare var det största någonsin inför en fotbollsmatch i Sverige.

– I publika evenemang ingår sådana här händelser, vi måste ta höjd för det. Vi har planerat för det här, i nära samverkan med polis, säger Fredman.

– Jag tror och att folk vet efter alla händelser vi har haft i Sverige och Europa den senaste tiden – det finns ingen hundraprocentig garanti.

Polisen på plats på Friends kvällen innan Europa League-finalen. Foto: Bildbyrån

Säkerhetsarbetet på och runt Friends Arena sker i ett nära samarbete mellan Svenska fotbollförbundet och polisen, berättar Fredman. Där arrangörsansvaret avtar, där tar polisen vid.

– Jag känner ett jättegott stöd med polismyndigheten i deras planering. De är väl rustade för om en händelse inträffar.

”Vi är djupt chockade”

Under tisdagen anländer Manchester United till Stockholm för onsdagens Europa League-final mot Ajax på Friends Arena.

”Vi är djupt chockade av gårdagskvällens fruktansvärda händelse i Manchester Arena. Våra tankar och böner går till alla som drabbats”, skriver Man U på sitt Twitter-konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet