Östersunds Amir Azrafshan inspireras av Einstein

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Amir Azrafshan tog över Östersunds FK i början av juli har laget lyft från botten. Azrafshan har på kort tid lyckats genom inspiration från vetenskapen och filosofin skapa ett av allsvenskan svåraste lag att slå.

– Allt vi gör försöker jag hela tiden hitta vetenskaplig grund i, säger Amir Azrafshan till SVT Sport.

Endast tre förluster på 17 matcher. Det är Amir Azrafshans, 33, facit sedan han tog över Östersunds FK. Laget har lyft från botten till ett mittenlag.

– Det är väldigt tydligt hur vi ska agera både försvarsspelet och anfallsspelet och då blir de ganska lätt att ta sig an uppgiften, säger Amir Azrafshan.

Azrafshan är ingen traditionell fotbollstränare, han har en examen inom kognitiv neurovetenskap och filosof och det är något som speglar av sig i hans ledarskap. Utveckling på de mänskliga planet är minst lika viktigt som att utvecklas på fotbollsplanen.

– Respekt och värderingar är något som människor lutar sig mot, det är därför man är så mån om sin egen familj för den är baserad på värderingar.

Som fotbollstränare är Amir inte den traditionella typen direkt, han pekar sällan med hela handen utan involverar hela tränarstaben i sina beslut.

Inspirationen i hans ledarskap hittar han i personer inom vetenskapen och filosofin.

– Det är allt från Niels Bohr till Krishnamurti, Buddha och Einstein. Allt vi gör försöker jag hela tiden hitta vetenskaplig grund i, säger Amir Azrafshan.

Amirs något annorlunda metoder har skapat en del uppmärksamhet på sistone då den meditationsform som han infört bland ledare och spelare har rötter i den omdebatterade TM-rörelsen, Transcendental Meditation. Men Amir ser inget konstigt i det.

– Spelarna har bara varit positiva till det, säger Amir Azrafshan.

Se hela reportaget med Amir Azrafshan i spelaren nedan.

Personerna som inspirerar Azrafshan

Niels Bohr, fysiker 1885-1962

Jiddu Krishnamurti, filosof 1895-1986

Buddha, grundare av buddhismen

Albert Einstein, teoretisk fysiker 1879-1955

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.