Saman Ghoddos Iran blev 14:e nation att kvala in till herrarnas fotbolls-VM i Qatar senare i år.

1–0 hemma i Teheran mot Irak räckte för att saken skulle vara klar och.

Både Japan och Sydkorea närmar sig också en plats i världsmästerskapet.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar 2022 är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

Och så blev fallet i grupp A.

Anfallsstjärnan Mehdi Taremi blev stor hjälte när han med sitt 27:e landslagsmål skickade Iran till nationens sjätte VM-slutspel, genom att göra matchens enda mål i den 48:e minuten hemma mot Irak.

Iran har därmed tagit 19 av 21 möjliga poäng på sju matcher i den här kvalomgången.

Tidigare under torsdagen tog Sydkorea ett jättekliv mot VM.

Men utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon. Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea, två poäng efter Iran, är nu som sämst klart för playoff och blir VM-klart om trean Förenade arabemiraten tappar poäng mot Syrien senare i kväll.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B ser Australien och Japan ut att gå en kamp mot tabelltoppande Saudiarabien om vilka som ska ta de två direktplatserna och vilket land som måste kvala vidare i den fjärde omgången.

Grupptvåan Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka i vad som kan bli ett avgörande möte.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Resultaten innebar dock inte att någon av nationerna tog sig förbi Saudiarabien som spelar hemma mot Oman i kväll.

Australien innehar tredjeplatsen på 14 poäng, Japan är tvåa med en poäng fler och Saudiarabien är alltså fortsatt gruppetta med sina 16 poäng och kan rycka ifrån ytterligare vid en seger i kväll.

MER FOTBOLL: Komorerna förlorade med tio man och en back som målvakt (24 januari 2022)

VM-klara nationer

Nationerna som är klara för mästerskapet är Iran från Asien, Nederländerna, Serbien, Spanien, Kroatien, Belgien, Danmark, Frankrike, England, Schweiz och Tyskland från Europa, Brasilien och Argentina från Sydamerika samt värdlandet Qatar.