Alexander Isak firar efter sitt självmål. Foto: Bildbyrån.

Alexander Isak bröt måltorkan mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader utan nätkänning – men mot Ryssland fick Alexander Isak fira ett mål.

Det svenska landslaget vann träningsmatchen med 2-1.

– Det är skönt att göra mål, säger Isak till svenska presskåren.

Real Sociedads Alexander Isak hade inte gjort mål på tre månader, nio matcher, innan landskampen mot Ryssland. Halvvägs in i den första halvleken bröt han måltorkan.

Sverige fick frispark en bit in på offensiv planhalva. Sebastian Larsson skickade in bollen i straffområdet och ryske målvakten Soslan Dzhanaev kom ut helt fel. Isak nickade in 1-0.

Herrlandslaget i fotboll

– Det var inte vår starkast insatser som lag, men ändå starkt att vinna en sådan här match. Det är skönt att göra mål, säger Alexander Isak till svenska presskåren.

Annars var det Ryssland som inledde piggast.

I den 17:e minuten levererade Anton Miranchuk ett skott som träffade ribban bakom Karl-Johan Johnsson i Sveriges mål. Sedan hade hemmalaget flera halvchanser i första halvlek, men fick inte in bollen.

Johansson utökade

Med hjälp av ryska spelare kunde Sverige utöka till 2-0 med knappa 20 minuter kvar av ordinarie tid. Mattias Johansson sköt ett skott som styrdes in i mål bredvid den ryska målvakten.

Det var ytterbackens första mål i landslaget i hans fjärde framträdande.

– Det var trevligt. Det var ett tag sedan jag var med i landslaget. Även om det var träningslandskamp så var det skönt att vara tillbaka och spela. Målet är tur, som alla kan se. Men skjuter man inte blir det inte mål, säger Mattias Johansson.

Ryssarna forcerade i slutminuterna. Och hemmalaget fick till slut utdelning.

Alexander Sobolev tryckte in 2-1 med huvudet.

Hyllade några spelare

De ryska landslaget försökte få in en kvittering, men Sverige höll undan och tog en vinst på bortaplan.

– Vi vinner en bortamatch mot Ryssland som spelar med ett mer etablerat lag än vårt nya lag. Vi jobbade oss in i matchen. Anfallsmässigt fanns det mer att göra, säger förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen.

Han tyckte det var en godkänd insats. Sedan hyllade han några spelare.

– Kristoffer Olsson kommer in på ett bra sätt och tar tag i spelet. Karl-Johan Johnsson gör en bra match. Mattias Johansson gör en bra insats i andra halvlek, och även Alexander Isaks mål, säger Andersson.

Startelvan

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth (Mattias Johansson 46), Carl Starfelt, Sebastian Holmén, Pierre Bengtsson (Martin Olsson 72) – Sebastian Larsson (Kristoffer Olsson 46), Gustav Svensson, Mattias Svanberg, Ken Sema (Viktor Claesson 77) – Alexander Isak (Robin Quaison 64), Jordan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet