Italiens Giacinti satte 1-0 mot Kina i åttondelen. Foto: BILDBYRÅN

Italien till VM-kvart efter Kina-knock

Först sjöng italienskorna nationalsången så högt att det ekade på arenan i Montpellier. Sedan sänkte man Kina och tog sig till VM-kvartsfinal för första gången sedan 1991 efter 2-0.

– Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant, säger målskytten Giacinti till La Gazzetta dello Sport.

Det tog en kvart, sedan hade Valentina Giacinti, AC Milan, gjort 1-0 efter att ha jobbat fram situtationen tillsammans med Elisa Bartoli, Roma, som offrade sig i straffområdet. Giacinti som vann skytteligan i den italienska ligan.

– Jag har offrat så mycket för att lyckas med min dröm att göra mål i VM. Det här är för min familj, vänner och för människor som står mig nära och älskar mig, säger målskytten Giacinti till La Gazzetta dello Sport och fortsätter:

– Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant. Vi känner stödet hemifrån, från hela Italien, och det har gett oss en extra boost.

En pigg start med ett högt passningstempo från ”Le azzurre” till en början var nyckeln till ledningen den här gången och Kinas andra insläppta mål i turneringen.

I den 33:e minuten var Valentina Bergamaschi nära på att utöka till 2-0 när hon slet sig fri och drog av ett skott som målvakten Shimeng Peng fick sträcka ut ordentligt på.

En fin tv-räddning att skriva in i protokollet för kinesiskan, hemmahörande i Jiangsu Suning F.C.

Succéinhopparen klev fram efter halvtid

I slutet av andra tog kinesiskorna över men kom inte närmre än en stolpträff som blev avvinkad för offside.

Men fyra minuter in i den andra halvleken drog inhopparen Aurora Galli, Juventus, till ett skott som överraskade Peng i Kinas mål och 2-0 till Italien. Gallis tredje mål i det här VM:et efter inhopp.

– Det känns fantastiskt att vara topp åtta, säger Barbara Bonansea som gjorde två mål i gruppspelsmatchen mot Australien.

Italien som kvalicificerat sig till VM för första gången på 20 år möter nu europamästarna Nederländerna, som kom undan med andan i halsen mot Japan, i kvartsfinalen på lördag. Matchen spelas 15.00 i Valenciennes.