Reservbetonat Italien vann – tog gruppsegern

Italien hade chansen att ta 30:e raka utan förlust på Olympiastadion.

Det gjorde de.

”Gli Azzuri” besegrade Wales komfortabelt – och blir därmed etta i grupp A.

– Jag tror väldigt, väldigt mycket på dem, säger fotbollskrönikören Therese Strömberg.

Italien kom till spel med en rejält roterat startelva när man bytte ut hela åtta spelare inför matchen mot Wales. Det skulle dock inte ha någon betydelse, eftersom de ändå kunde vinna med komfortabla 1-0 och säkrade därmed gruppsegern.

Fotbolls-EM

Det var också de blåklädda som tog initiativ direkt. Federico Chiesa, som förpassats till bänken under de två första matcherna, satte omgående fart på anfallsspelet och var konstant ett hot offensivt.

En annan som inledde på humör i Italien var Torino-anfallaren Andrea Belotti. Halvvägs in i första halvlek fick han ett inspel av Federico Bernardeschi, dock utanför den gången.

Minuter senare gick det åt andra hållet. Wales-spelaren Chris Gunter nådde högst på en hörna, men mittbacken lyckades inte styra in något ledningsmål.

Den offensiva pressen lönade sig i stället för ”Gli Azzuri”. Matteo Pessina höll sig påpassligt framme på en kantfrispark som knorrades in i straffområdet och mittfältaren vinklade in 1-0 för Italien i matchminut 39.

Fin start i andra

De fyrfaldiga världsmästarna fick en lika bra start på andra halvlek som den första. Federico Bernardeschi fick chansen på frispark från distans – och svarade med ett tungt skott som träffade stolpen.

Walesiska marddrömsminuter följde. Ethan Ampadu gick vårdslöst in i en duell med den nyss nämnde frisparksskytten, stämplade italienaren illa och blev utvisad.

Därefter var det Italien för hela slanten och Wales hade av uppenbara skäl svårt att skapa någonting.

Tar andraplatsen

Den italienska förbundskaptenen Roberto Mancinis mannar har inlett med tre raka vinster och noll insläppta mål. Segern innebär också att man tangerar det 82-åriga rekordet på 30 raka matcher utan förlust.

Wales tar andraplatsen i grupp A, trots förlust. På tredjeplats hamnar Schweiz och har chans att ta sig vidare som en av de fyra bästa treorna.

KLIPP: Så var Schweiz-Turkiet