Manuel Locatelli gav Italien ledningen. Foto: TT

Italien klart för åttondel efter ny seger

Uppdaterad
Publicerad

Italien följde upp premiärsuccén med att slå Schweiz i det 59:e mötet länderna emellan.

Stor matchhjälte blev Manuel Locatelli som sänkte Schweiz med sina två mål i 3-0-segern.

Vinsten innebär att Italien nu har säkrat sitt avancemang till åttondelsfinal.

Italien rivstartade mot Schweiz, som inledningsvis var hårt pressade. Och det dröjde inte länge innan Italien spräckte nollan – trodde alla. Chiellini satte bollen i mål från nära håll efter en hörna, men efter det italienska målfirandet dömde VAR bort målet efter handboll på just Chiellini. Som strax efteråt fick byta efter en skada.

– Alla mål granskas av VAR. Handbollen är inte avsiktlig men på grund av att den leder till mål så döms det bort. Det är korrekt att döma bort målet, säger domarexperten Jonas Eriksson i SVT:s studio.

Fotbolls-EM

Istället kom 1-0 i den 26:e matchminuten när Manuel Locatelli tog en 60 meters löpning in i en fri yta och satte dit ledningsmålet.

Locatelli tvåmålsskytt

I halvlek nummer två tog det knappa sex minuter innan Italien dubblade sin ledning – även denna gång genom Locatelli, som fick bollen en bit utanför straffområdet och satte dit 2-0 med ett välplacerat skott i lågt i hörnet.

Det var inte Schweiz afton, som hade det svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. Närmast var Zuber som i den 64:e matchminuten fick till ett vasst avslut från en mindre bra vinkel. Men Donnarumma höll tätt i målet.

I den 86:e matchminuten byttes Locatelli ut till stående ovationer från publiken i Rom. Och strax efter det kom matchens sista mål genom anfallaren Ciro Immobile.

– Vi är nöjda med att gå vidare till åttondelsfinal, men också med hur vi spelade, säger Italiens Francesco Acerbi till SVT Sport efter matchen.

– Det är en svår situation för oss just nu. Med en poäng på två matcher så är vi väldigt besvikna. Nu har vi en match kvar mot Turkiet och där är det vinna eller försvinna som gäller, säger Schweizs Granit Xhaka.

3-0 blev slutresultatet och segern innebär att Italien har säkrat sin plats i åttondelsfinal med en match kvar av gruppspelet.

KLIPP: Albin Ekdal: ”Vill visa att vi är mycket bättre (16 juni)

Europamästerskapet

Italien logo

Italien

3 - 0

Schweiz logo

Schweiz

Stadio Olimpico, Rom
Publik: 12445
Domare: Sergey Karasev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet