Kvinnor får bara se supercupfinalen mellan Juventus och Milan från familjeläktaren. Foto: BILDBYRÅN

Kritiserade finalen: ”Italienska fotbollen säljer ut kvinnorna – och sin själ”

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska fotbollen säljer ut kvinnorna – och sin själ. Det menar många i Italien där supercup-finalen mellan Milan och Juventus väcker starka känslor.

Finalen spelas i dag i saudiarabiska Jeddah och kvinnor får bara sitta på familjeläktaren.

Inför årets första stormöte i den italienska fotbollen, i kväll, har debatten handlat mer om valet av matchort än det taktiska och spelmässiga. Att den italienska supercupfinalen spelas i Saudiarabien skapar stark polemik och kritik mot Lega Calcio, ligaförbundet.

– Vi är chockade över valet. Om det på fotbollsarenor hörs rasistiska saker så fördöms det direkt, vilket är helt rätt. Men kvinnors rättigheter handlar inte bara om kvinnor, det är också mänskliga rättigheter, säger Elisa Ercoli på kvinnorättsorganisationen Ong Differenza Donna.

Hänvisas till familjeläktaren

Det var när det italienska ligaförbundet släppte biljetterna till Juventus-Milan som polemiken tog fart. På förbundets hemsida fanns tydligt meddelat att kvinnliga fans kan köpa biljetter till familjeläktaren medan andra sektioner bara är för män.

Juventus tränare Max Allegri säger inför matchen att han helst inte vill prata politik.

– Andra är bättre på det. Men vad jag vet har Italien ekonomiska och politiska förbindelser med Saudiarabien. Att kvinnor alls får komma till stadion är trots alls ett litet steg framåt.

Ligaförbundets ordförande Gaetano Micchichè menar att kritiken är orättvis och matchen ”historisk”.

– Det är den första internationella officiella tävlingsmatch som saudiska kvinnor kommer att få se, på plats på stadion.

”Tänker inte titta”

Men flertalet italienska tyckare, både inom fotbollen och politiken, menar att Lega Calcio sålt sig. 

– Som Milan-supporter skäms jag över att min klubb är delaktig i det här. Jag tänker inte titta på matchen, har Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, som också är partiledare för högerpartiet Lega, sagt i ett uttalande.

Även från betydande vänsterpolitiker, som Laura Boldrini, hörs skarpa protester.

– Om kvinnor vill gå på den italienska supercupfinalen måste de alltså göra det på särskild plats? Vilket skämt. Om de höga herrarna i fotbollen vill sälja matchrättigheter kan de göra det, men de ska inte tillåta sig att sälja ut kvinnors rättigheter, säger Boldrini i ett uttalande.

Kvinnornas protest hyllades

Ligaförbundet samt italienska statstelevisionen, RAI, ifrågasätts även av konsumentorganisationen Codacons.

– Alla som älskar fotbollen borde bojkotta matchen. Vi uppmanade RAI att inte sända den men det kommer de att göra så då borde de under matchen visa en rad skyltar med meddelanden om att Italien inte accepterar diskriminering av kvinnor, skriver Codacons i ett pressmeddelande.

Organisationen protesterar även mot Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter och behandling av homosexuella.

En av de protester som fått mest uppmärksamhet ägde rum i måndags kväll då volleybolllagen Pomì Casalmaggiore och Bisonte Firenze möttes i damernas serie A. Mellan första och andra setlämnade spelarna planen och gick upp till en del avskild del av läktaren, den så kallade ”buren”.

Alla kvinnor och flickor i publiken samlades också där, som en protest mot könsdiskriminering i den italienska supercupfinalen. Kvinnorna och flickorna sträckte upp sina armar och den manliga delen av publik, tränare och funktionärer applåderade protesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.