SVT-experten Markus Johannesson om varför Sverige är så bra just nu. Foto: Bildbyrån

”Jag hör svenska spelare upprepa – Vi ska gå hela vägen!”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige startade OS med en till synes enkel seger mot USA och en starkt vändning mot Australien. Det var en styrkedemonstration vi såg när Nya Zeeland besegrades med 2-0 i sista gruppspelsmatchen.

Ett Sverige som bytte åtta spelare i startelvan men ändå fungerade och spelade ut motståndaren. Det är för mig ett kvitto på hur bra det här laget mår. Från alla håll hyllas Peter Gerhardsson och hans ledarstab för deras ledarskap och förmåga att skapa ett fungerande lag.

Vad är det alla pratar om som fungerar så bra i Gerhardssons lagbygge?

Markus Johannesson

Fotbollsexpert

För att göra en närmare analys så hade jag behövt befinna mig inne i gruppen för att vara med på måltider, samling, träningar och matcher. Den möjligheten har jag inte, men med mitt utifrånperspektiv, erfarenhet och kunskap om vad forskning säger om välfungerande lag, så ser jag några tydliga tecken.

Sverige och Svenska Fotbollförbundet har under lång tid jobbat systematiskt för att öka sannolikheten att landslaget ska fungera på alla plan. De har rekryterat en trygg ledare med stor erfarenhet som bygger sitt ledarskap på kunskap. Gerhardsson har i sin tur byggt en stab runt sig med ett antal individer med spetskompetens som han litar på.

Tokyo 2020

Assisterande förbundskapten Magnus Wikman, en erfaren landslagschef i Marika Domanski Lyfors, matchanalytiker, medicinsk- och administrativ personal och inte minst den idrottspsykologiska rådgivaren Rasmus Wallin Thornberg som agerar spindeln i nätet åt ledare men framförallt åt spelare på individ- och gruppnivå. Jag vet av egen erfarenhet att den rollen är viktig för laget.

Genom det systematiska arbetet har landslagsledningen inför mästerskapet arbetat fram ett stabilt fundament att stå på som ger bästa möjligheter att på plats prestera som lag.

  • Tagit ut spelare med kompetens och olika spetsegenskaper som fungerar tillsammans under lång tid.
  • Under flera år jobbat fram en miljö där spelare och ledare trivs tillsammans.
  • Satt ett tydligt mål med vad de ska uträtta på OS.

-  Tränarstaben har implementerat ett tydligt arbetssätt på och utanför fotbollsplanen där spelare vet vad som förväntas av dem i respektive roll i olika skeden.

När dessa grundförutsättningar är gjorda handlar arbetet på plats för ledare och spelare om att jobba med mål, relationer och kommunikation.

Mål

Jag hör svenska spelare upprepa ”Vi ska gå hela vägen!”

Inom gruppen så är det här resultatmålet garanterat nedbrutet i ett antal beteendemål. Exempel på beteendemål kan vara vad Hanna Glas ska göra i sin högerbacksroll i speluppbyggnad eller hur hon ska agera vid defensiva inläggssituationer. Beteendemål finns både på och utanför planen, de utvärderas kontinuerligt och analyseras in i minsta detalj på resan fram mot guldet.

Relationer

Jag noterar det svenska landslagets positiva sätt att bete sig både mot media, omgivning och mot varandra. Beteenden som sänder signalen ”Vi trivs tillsammans!”

Alla älskar garanterat inte varandra men de kan uppenbarligen hantera och acceptera varandra som olika individer vilket är en framgångsfaktor för välfungerande grupper.

Kommunikation

Kommunikation, både internt och externt, är en viktig nyckel. Jag ser positivt kroppsspråk på matcher, uppmuntrande spelare och noterar hur lite negativ energi som läcker ut till oss runt omkring. Med tanke på välmåendet som uttrycks i alla forum, den trygghet och tydlighet i arbetssätt på planen så verkar den här delen fungera bra.

Att få till ett fungerande lag är komplext, teori är en sak men att få många individer att tillsammans vara fungerande, presenterande och välmående är något annat. Många ledare försöker men få lyckas fullt ut. På det sättet svenska landslaget jobbar så ökar de sannolikheten att både resultat och prestation ska bli så bra som den hittills varit.

Därför är det ingen tillfällighet att åtta nya spelare, i matchen mot Nya Zeeland, kan känna tryggheten och förtroendet att prestera på det sättet de gjorde.

Sannolikheten är stor att det fortsätter på samma sätt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tokyo 2020

Mer i ämnet