Foto: Bildbyrån/SVT

Jakob Johansson tillbaka i IFK Göteborg: ”Pressen finns alltid där”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Johansson lämnade IFK Göteborg 2014.

Sex år senare kommer han hem till en annorlunda klubb.

– IFK är i en process där det byggs om och byggs nytt. Det är en positiv utveckling, men sen finns pressen alltid i i Blåvitt. Man måste alltid prestera på topp. Allt annat är inte tillräckligt bra, säger han till SVT.

Han fick miljoner svenskar att skrika sig hesa av glädje när han i november 2017 satte det avgörande 1-0-målet i det första playoff-mötet mot Italien.

I returen tre dagar senare gick Jakob Johanssons korsband av och sedan dess har han kämpat för att komma tillbaka.

Efter ett par år i franska Rennes är han i lugnet på Kamratgården i Göteborg igen – och trivs bra. Coronaviruset påskyndade processen att komma hem till Sverige.

– Framför allt är det skönt att komma tillbaka till någon form av organiserad träning. I Frankrike satt jag och familjen isolerade i vårt hus, så träningsmässigt har det varit tufft, säger Johansson.

”En del av jobbet”

Sedan återkomsten till Blåvitt har 29-åringen gjort närmare 70 intervjuer.

– Är det så? Det är en del av jobbet vare sig man gillar det eller inte, skrattar han.

– Det finns intresse kring fotboll och Blåvitt. Det är bara att leva med det.

Även om mycket har förändrats i IFK Göteborg sedan Jakob Johansson inledde sitt proffsäventyr för sex år sedan är kravbilden, enligt honom, densamma.

– IFK är i en process där det byggs om och byggs nytt. Det är en positiv utveckling. Sen finns alltid pressen i Blåvitt. Man måste alltid prestera på topp. Allt annat är inte tillräckligt bra. Alla i klubben har en positiv känsla men sen vad det innebär i tabellplacering är svårt att sia om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.