Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Jakobsson missar EM

Uppdaterad
Publicerad

Här är landslagets tunga skadebesked. Anfallsstjärnan Sofia Jakobsson har slitit av korsbandet – och blir borta i upp till ett år. ”Jag är just nu otroligt ledsen” säger hon till SVT Sport.

Sofia Jakobsson, som var i kanonform, och hade stora förhoppningar och mål både med klubblaget och landslaget säger till SVT Sport:

”Känns som att mina drömmar slets ifrån mig”

– Känns som mina drömmar om detta året bara slets ifrån mig på några sekunder. Jag är just nu otroligt ledsen, det är som ett stort svart hål i hela kroppen.

Men 26-åringen är samtidigt mycket tacksam för allt stöd hon nu får.

– Det är i stunder som dessa man verkligen förstår hur många underbara människor man har runtomkring sig. Jag lovar jag kommer tillbaka starkare än någonsin.

Svenska förbundskaptenen Pia Sundhage mottog beskedet från Jakobsson via sms och var även hon nedstämd.

– Synd. Sofia är helt bedrövad, via sms har jag fått rapport om att korsbandet är av. Det är varken roligt för henne eller för oss, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport

Vad skrev hon?

– Hon hade tänkt spela Champions League med Montpellier, vinna EM-guld och hjälpa laget – och nu kan hon inte det. Det var känslosamt, säger Sundhage om meddelandet.

Redan igår fick förbundskaptenen ett samtal av Montpelliers tränare, att Jakobsson åkt på en allvarlig knäskada på träning.

”Vi kommer sakna henne”

Vad innebär det här för ditt lagbygge inför EM?

– Sofia Jakobsson har ju bidragit med massvis med energi, jag förknippar henne väldigt mycket med löpvilja. Hennes vilja att löpa , att hitta en ny position. Den energi som hon bidrar med, den smittar av sig både på och utanför plan. Om hon inte är med kommer vi sakna henne.

Även SVT Sports expert Frida Östberg beklagar att Jakobsson missar sommarens mästerskap.

– Fruktansvärt tråkigt, Sofia har varit i bra form i Frankrike och gjort en hel del mål. Men hon är otroligt målmedveten, så hon kommer tillbaka, säger Östberg.

Korsbandet är av

Och enligt Jakobssons klubb Montpellier är skadan allvarlig: Jakobsson blir borta i minst sex månader. Inom 15 dagar väntar operation, bekräftar klubben för SVT Sport.

– Det är det främre korsbandet, och hon kan bli borta i upp till ett år, säger landslagets läkare Houman Ebrahimi till SVT Sport.

EM i Nederländerna inleds 16 juli, Sverige premiärspelar mot Tyskland dagen därpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer