Foto: Bildbyrån

Janne Andersson lojal mot spelidén: ”Nu vill vi spela så”

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska 4-4-2 har blivit 4-3-3 för det svenska landslaget.

Varken ett skadeinferno eller en förlustmatch mot Norge får förbundskapten Janne Andersson att släppa tanken på att sätta det nya spelsystemet.

– Det är inget försök, utan nu vill vi spela så, sa Janne Andersson på presskonferensen inför kvällens match mot Serbien.

Efter förlustmatchen i VM-kvalet mot Polen har Janne Andersson och ledarstaben bestämt sig för att lägga om taktiken till en

4-3-3-formation.

Herrlandslaget i fotboll

Skadorna och återbuden har dock avlöst varandra under landslagets junisamling där det totalt ska spelas fyra matcher på elva dagar i Nations League. Inför torsdagens match mot Serbien saknas, av olika anledningar, stjärnor som Victor Nilsson Lindelöf, Dejan Kulusevski, Emil Krafth och dessutom är det stora frågetecken kring både Emil Forsberg och Alexander Isak.

Skillnad i offensiven

Att släppa tanken om det nya spelsättet, kommer återbuden till trots, inte på tal enligt Andersson.

– Jag har sagt att vi har åtta matcher i år där vi kan implementera någonting nytt. I det här omtaget finns det väldigt mycket likheter med hur vi spelat tidigare, defensivt sett. Det vi däremot har sagt är att spelarna i de offensiva positionerna har lite andra egenskaper och då ska vi använda det på ett annat sätt, säger Andersson och fortsätter:

– Det är inget försök, utan nu vill vi spela så här. Den stora grejen är att vi spelar med en central forward, två yttrar och tre centrala mittfältare.

Tittar vi på var Alexander Isak spelar i sitt klubblag så spelar han ensam anfallare, Emil Forsberg är ”tia” (offfensiv innermittfältare, reds. anm.) och Elanga och Claesson spelar på kanterna.

Röriga dagar för Janne

Vidare medger Andersson att det varit rörigt med spelare som lämnat landslagssamlingen senaste tiden.

– Jag hade ju gärna haft den truppen som jag tror ska vara med framöver. Samtidigt får jag se en del andra, vilket kan innebära att andra kan kvalificera sig. Det har varit röriga veckor och röriga dagar utifrån det perspektivet, men det är mitt jobb att hantera det.

Efter de två första matcherna mot Slovenien (seger 2-0) och Norge (förlust 1-2) tar nu Sverige emot Serbien kl 20.45 i kväll och båda lagen behöver en seger i jakten på gruppettan Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet