Foto: TT Nyhetsbyrån

Janne: ”Tror och hoppas Granqvist kan hålla uppe nivån”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson berättar för SVT Sport om samtalen med VM-hjälten Andreas Granqvist, hans spel i superettan och kaptensskapet.

– Jag hoppas och tror han kan hålla uppe nivån i sitt spel, men jag vet ju inte, säger förbundskaptenen.

Efter sommarens svenska VM-succé har det varit locket på från förbundskapten Janne Andersson som haft välbehövlig semester.

I veckan har både Andreas Granqvist och Sebastian Larsson meddelat att de vill fortsätta i landslaget. Det efter samtal med Andersson under sommaren.

– Att de är tillgängliga tycker jag är jätteroligt.

Räckte det med ett samtal för att övertala Granqvist?

– Jag har absolut inte övertalat honom. Med samtliga spelare pratar vi kring olika grejor, och i det här fallet skulle han ta sig en funderare. Det uttryckte han själv. För mig är det jätteviktigt att det måste komma inifrån hjärtat. De vet vad det innebär att vara med i ett landslag och man måste verkligen känna att det är en satsning fullt ut.

– Däremot var jag tydlig med att jag tycker han är tillräckligt bra för att vara med fortsättningsvis. Sen måste han själv göra värderingen om han har kraften, energin, intresset och tiden. Allt vad det innebär att vara med i ett landslag. Och det tyckte han att han hade.

Andersson kände aldrig att han var nära förlora lagkaptenen.

– För mig är det ju heller ingen nyhet att han fortsätter. Jag förstår att det kanske är det för andra men jag är väldigt glad för att han gör det.

Tvetydigt svar om kaptensbindeln

När förbundskaptenen får frågan om Andreas Granqvist förblir lagkapten tvekar han en aning.

– Njae, det får vi se. Men det klart, han har varit lagkapten i de här två åren och gjort det väldigt bra. Han är en väldigt bra representant för spelargruppen, så är det ju ingen nyhet att han kommer fortsätta vara lagkapten.

Hur ser du på att han spelar i Helsingborg i superettan, kommer kan lyckas hålla uppe tempo och kvalitet?

– Det hoppas och tror jag, men jag vet ju inte. Hur det ser ut om ett år omöjligt att veta, men jag bedömer utifrån hur läget ser ut i dag.

– För en månad sen var han med i en kvartsfinal i VM och gjorde det väldigt bra så i dag är han absolut tillräckligt bra. Sen gäller det att prestera löpande för att vara med i ett landslag, så det är inga konstigheter.

”Samma resonemang som med Granqvist”

Den alltid lika lugne (ja, förutom när tyska ledare retar upp honom i ett VM) 55-åringen avslöjar inga detaljer om hur snacket med Sebastian Larsson gått. Men även han ”kände att det kommer inifrån”.

– Att Seb fortsätter är också roligt. Vi fortsätter ju egentligen där vi slutade och kör vidare. Så det är ingen dramatik i det. I hans fall är det egentligen samma resonemang som med Granqvist.

Hur värderar du erfarenheten Granqvist och Larsson besitter?

Många har varit på resan under mina två första år här och har samlat erfarenhet genom VM-kvalet och har mästerskapserfarenhet ihop. Vi har större erfarenhet tillsammans och det är bra, men sen är ju idrotten så att man inte kan luta sig tillbaka och tänka nu var vi delad femma i VM och tro att det ska göra att vi vinner matcher i höst.

I september drar allvaret i gång igen med träningslandskamp mot Österrike 6 september och Nations League-premiär mot Turkiet 10 september.

Förbundskaptenen lyckades klämma in en kortare sommarsemester efter VM-uttåget.

Jag har varit med barn, barnbarn, hustru och hund så har haft det bra. Men också utvärderat och hållit på lite grann. Så nu är det full fart framåt mot hösten som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.