Andersson om Italien: ”Jag har dålig koll”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drog nitlotten och fick Italien som inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 i playoff-spelet i bäst av två matcher. Man inleder hemma på Friends. Nu börjar arbetet för förbundskaptenen Janne Andersson och hans stab att läsa in sig på motståndet.

– Jag har dålig koll på Italien. Jag har inte sett mer än delar av matcher och vi får sätta oss ner och titta i detalj. Men hemma hoppas vi kunna bjuda upp rejält och få med oss ett bra resultat, vilket är en förutsättning, säger Andersson till SVT Sport. 

Andersson vred lite på resonemanget om Italien var tuffast möjliga motstånd.

– Jag vet inte om det är tuffast möjliga motstånd? Ska man gå till VM från ett playoff så är det tufft oavsett vem man möter. Italien? Ja, historiskt sett och de har ju varit i varenda VM höll jag på att säga. De har en massa bra spelare. Men de klarade också en playoffplats precis som vi, säger Andersson från Zürich.

VM-kval fotboll

Det är en utmaning som hela fotbollsvärlden kommer att följa med intresse. Italien lockar alltid.

”Vi har visat att vi kan matcha bättre länder”

– Det är upp till oss att ta oss an utmaningen på bästa sätt. Traditionens makt har ju liten betydelse för vad som hände för några år sedan men visst, det är ett land med en stark fotbollskultur, precis som vi i Sverige. Vår fördel är att vi får jobba vidare som tidigare. Vi har visat mot de här länderna som är lite bättre på papperet att vi vid bra matcher kan matcha dem rejält. Det kommer att krävas den här gången också.

Att börja hemma anses också som en nackdel eftersom eventuell förlängning och straffar sker på bortaplan.

– Nu är det som det är och då börjar vi där. Det ska bli roligt efter Luxemburgsmatchen då det var fullt.

Sverige inleder hemma på Friends fredagen den 10 november och returen sker i Italien måndagen den 13 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet