• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Janne i tårar efter bragden: ”Helt sjukt”

Han är förbundskaptenen bakom undret. Och när ”Miraklet i Milano” var fullbordat och VM-platsen i hamn hade han svårt att hålla tårarna tillbaka.– Helt sjukt… Häftigt, säger Sveriges förbundskapten med gråten i halsen på presskonferensen.

Det har varit en kvalresa där Sveriges landslag överträffat förväntningarna gång efter annan – som kulminerade med San Siro-sensationen.

– Om någon gång ett kollektiv ett lag kan personifiera vad ett lagspel är så tycker jag vi gjort det under hela det här kvalet och playoffet, säger han och fortsätter:

– Det finns många hjältar där ute som jobbat bra under hela det här kvalet. Jag är väldigt tagen, men också jätteglad såklart.

Sen blev presskonferensen känslig för Sveriges förbundskapten, som hade svårt att sätta ord på det.

– Det är lite overkligt att vi kommit hit. Inte för att vi har gjort det, för prestationen har fört oss dit, säger han och fick frågan om vad han kände när han såg sin kapten Andreas Granqvist i tårar:

– Det är nästan så jag börjar gråta själv faktiskt. Det är helt sjukt… Häftigt. 

Den italienska pressens frågor rörde mest Zlatan och hur han såg på att landslaget lyckats utan honom.

– Jag jämför ju aldrig med hur det var tidigare och kommer inte göra det i dag heller, utan konstaterar att när Zlatan var med så spelade man på ett sätt med en väldigt skicklig fotbollspelare som Zlatan Ibrahimovic, säger han och fortsätter:

– När han valde att sluta fick jag förhålla mig till det och spela med de spelarna vi hade och hitta ett sätt med de spelarna. 

Kommer du ringa Zlatan?

– Vi har ett lag som utfört en bragd under det här kvalspelet och playoffet. Vi har Sveriges största spelare genom tiderna som valde att sluta för ett och ett halvt år sedan och ändå ska vi sitta och prata om honom. Prata för tusan om de spelarna som har genomfört det här – tack!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer